Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Vajce na polo

Keď sa ma ako decka pýtali, či chcem vajíčko na mäkko alebo na tvrdo, odpovedal som že na polo. A dodnes, hoci už dávno viem že je to vajce na hniličku, nemám tento názov rád, lebo jedlo predsa nemôže byť hnilé.

Predslov

Prípravu rozdelím na dva spôsoby. Prvý je vhodný pri varení na platniach na ktorých je nárast teploty pomalý. Druhý je vhodný pre varenie na plyne alebo indukcii.

Vajcia na hniličku I

Budete potrebovať vajcia 1-2 na osobu podľa toho aké sýte raňajky si zvyknete robiť.

Vajcia vyberte z chladničky hodinu pred prípravou, aby sa ohriali. Škrupinu vajec prepichnite na hrubšom konci. Pripravte si stojany na vajcia do ktorých ich budete servírovať a ešte jeden tanier na ostatné vajcia. Do rajničky primeranej počtu vajec nalejte vodu tak 5 cm na výšku a dajte variť. Do vriacej vody lyžicou povkladajte vajcia. Varte 5 minút (L-ká 6minút) Vodu zlejte a napustite na vajcia studenú vodu. Vyberte jedno vajce, škrupinu rozbite na tupšom konci a odstráňte ju tak do 1/4 vajca. Vajce dajte do stojana (tanierika). Naplňte aj ostaté stojany a ostatné vajcia s odstránenými vrškami dajte do taniera.

Vajcia na hniličku II

Budete potrebovať vajcia 1-2 na osobu podľa toho aké sýte raňajky si zvyknete robiť.

Vajcia vyberte z chladničky hodinu pred prípravou, aby sa ohriali. Škrupinu vajec prepichnite na hrubšom konci Pripravte si stojany na vajcia do ktorých budete vajcia servírovať a ešte jeden tanier na ostatné vajcia. Do rajničky primeranej počtu vajec vložte vajcia a zalejte vodou tak aby boli celé zakryté. Dajte variť na silný stupeň aby voda čo najskôr začala vrieť. Varte 4 minúty (L-ká 5minút). Vodu zlejte a napustite na vajcia studenú vodu. Vyberte jedno vajce, škrupinu rozbite na tupšom konci a odstráňteju tak do 1/4 vajca. Vajce dajte do stojana (tanierika). Naplňte aj ostaté stojany a ostatné vajcia s odstránenými vrškami dajte do taniera.

Doslov

Uvariť vajce na hniličku nie je vôbec jednoduché. Môžete ich uvariť aj tisíc a aj tak nikdy nebudete presne vedieť ako je uvarené to posledné.

Keď musíte použiť vajcia rovno z chladničky, predĺžte var ešte o jednu minútu. Utrafiť dĺžku varenia sa aj tak vždy celkom nepodarí, vajcia nie sú rovnako veľké a nemajú rovnako hrubú škrupinu. Čerstvé vajce sa uvarí pozdejšie ako to, čo už nejaký čas pobudlo v predajni alebo u vás.

Predslov

Jednoduchá a osvedčená polievka. Hustá, sýta a za veľmi dobrú cenu.

Polievka z kuracieho vývaru a mrazenej zeleniny.

Budete potrebovať približne 600 g kuracích zvyškov (skelety, chrbty, krídla, krky, žalúdky), 350-400 g mrazenej zeleniny (mrkva, hrášok, kukurica a pod., môžete spojiť aj zvyšky z rôznych balení), jednu menšiu cibuľu, jeden strúčik cesnaku, jednu kopcom čajovú lyžičku soli, 1/8 čajovej lyžičky mleté čierne korenie, ¼ čajovej lyžičky mletej rasce a 50 g (4 polievkové lyžice) 8-vaječnej mrveničky.

Mrazenú zeleninu preložte z mrazničky do chladničky. Ak ste z nej kúpili väčšie balenie oddeľte z neho cca 350-400 g, ako sa podarí - nemusí to byť presne. Kuracie zvyšky umyte a obrežte z nich tukové časti. Ponechajte len trochu koží, ale ak chcete mať polievku diétnejšiu, odstránte všetky kože. Vložte do hrnca a zalejte 1,2 l vody a dajte variť. Očistite cibuľu ale tak, aby navrchu ostala žltá šupka a dajte do hrnca. Očistite cesnak, pretlačte cez lis a dajte do hrnca. Pridajte aj korenie a rascu. Ihneď ako začne voda vrieť znížte var na minimum. Polievku nemiešajte a penu, ktorá sa bude tvoriť na povrchu, si nevšímajte len stále dozerajte na to aby var bol minimálny – aby to navrchu len tak trochu „perlilo“. Po 40 minútach pridajte soľ a varte ešte 20 minút. Potom mäso a cibuľu vyberte z vývaru a dajte doňho zeleninu. Zvýšte teplotu aby sa čím skôr začala variť. Keď začne polievka vrieť nasypte do nej mrveničku. Trochu znížte var, občas pomiešajte a varte ešte 10 minút .

Doslov

Z kuracích krídiel pred grilovaním odrezávam konce aby sa mi nezapichávali medzi mriežky a tak mi po jednej grilovačke ostalo 30 týchto koncov. Mal som ešte dve polovice chrbtov z kuracích štvrtí a tak som z tohto skúsil uvariť túto polievku. Bola výborná. (Len mäsa bolo pomenej).

Bezvaječné cestoviny a cestoviny menej ako 8-vaječné nikdy navarte priamo v polievke, ktorá nie je určená na okamžitú spotrebu. Uvarte ich osobitne a servírujte priamo do tanierov pri podávaní.