Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Kuskus

Kuskus je cestovina, najčastejšie pšeničná - ale sú na trhu aj iné druhy, ktorá sa dosť zložito pripravuje a varí. Ten, čo kúpite v obchode, je už uvarený a stačí ho už len spariť vriacou vodou a nechať nabobtnať.

Predslov

Na prípravu veľmi vďačné a pritom chutné jedlo.

Kuracie soté so zeleninovým kuskusom

Budete potrebovať kuracie prsia 600 g, mrazenú zeleninovú zmes (mrkva, hrášok, kukurica alebo podobnú) cca 350 g, prepustené maslo 50 g (alebo rafinovaný rastlinný olej 3 polievkové lyžice), zmes korenia na kurča 1/4 čajovej lyžičky (ak nemáte tak soľ a mleté čierne korenie), vývar 0,5 l , jednu šálku kuskusu, jednu polievkovú lyžicu kvalitného olivového oleja a čajovú lyžičku soli.

Kuracie prsia nakrájajte na rezance, posypte korením a polovicou soli. Na panvici zohrejte maslo a mäso na ňom zo všetkých strán dobre opečte (orestujte). Pridajte 1/4 vývaru a pri nízkej teplote uduste mäso do mäkka (10-15minút). Ak sa vám vývar vydusí môžete ešte doliať vodu.

Zvyšný vývar dajte variť. Kuskus nasypte do širšej nádoby, jeho vrstva by nemala byť vyššia ako 1,5 cm. Počítajte aj s tým, že zväčší objem a ešte doňho príde zelenina. Prilejte olivový olej a starostlivo premiešajte, aby sa všetky zrnká s ním dobre obalili. Osoľte a zalejte po celej ploche vriacim vývarom. Zakryte pokrievkou alebo natiahnite cez nádobu fóliu a nechajte 10 - 12 minút napučať. Hotový kuskus ešte vidličkou načechrajte .

Udusené mäso vyberte na tanier, zosilnite ohrev panvice vysypte do nej mrazenú zeleninu a keď sa väčšia časť rozmrazí znížte teplotu a duste 8 minút (alebo podľa návodu na obale zeleniny). Hotovú zeleninu vmiešajte do kuskusu, mäso pridajte na vrch a môžete servírovať.

Doslov

„Vývar“ si môžete urobiť aj tesne pred prípravou jedla z 0,5 l vriacej vody do ktorej zamiešajte rozdrobený zeleninový alebo karpatský bujón a 5 minút povaríte.

Kuskus ako príloha

Po instantných rezancoch najrýchlejšia príloha.

Na jednu porciu budete potrebovať 1/4 šálky kuskusu, 1 dcl vody, jednu čajovú lyžičku kvalitného olivového oleja a ¼ čajovej lyžičky soli.

Vodu dajte variť. Kuskus nasypte do širšej nádoby, jeho vrstva by nemala byť vyššia ako 1,5 cm. Nalejte naň olej a starostlivo premiešajte aby sa zrnká dobre olejom obalili. Osoľte a zalejte po celej ploche vriacou vodou. Zakryte pokrievkou alebo natiahnite cez nádobu fóliu a nechajte 10 minút napučať.

Hotový kuskus ešte vidličkou načechrajte .