Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Kuchári na obrazovke

Dokážu nasekať cibuľu za tri sekundy, miešať bez varešky, vo vzduchu obracať palacinky a jednou rukou rozklepnú vajíčko. Solia a korenia minimálne z polmetrovej výšky. Grilujú zásadne na panenskom olivovom oleji a nič im nezhorí len „skaramelizuje“. Vrcholom ich hereckého umenia sú vlny rozkoše, ktorú zažívajú po ochutnaní svojich výtvorov. Hlavne si musíte uvedomiť že sú platení aj za viac-menej skrytú propagáciu nejakých produktov. Väčšina spropaguje aj vyložené klamstvo, hlavne že im za to zaplatia. Nenapodobňujte ich, dlho to trénovali a po ich šou zostane len kopa neporiadku.

Tých, od ktorých sa dá niečo naučiť, je len pár. Netárajú, nerobia neporiadok a ani veľkú šou.

Predslov

Úplne najjednoduchší recept na hydinovú pečeň.

Hydinová pečeň na cibuli

Budete potrebovať hydinovú pečeň 600 g, stredne veľkú cibuľu (cca 80 g), mleté čierne korenie 1/4 čajovej lyžičky, mletú rascu 1/4 čajovej lyžičky, soľ 1/2 čajovej lyžičky, dve kopcom lyžice br. masti alebo štyri lyžice rafinovaného oleja, kopcom polievkovú lyžicu kečupu a čajovú lyžičku dijonskej horčice.

Z pečene odstráňte väčšie cievy a nakrájajte ju na kúsky veľkosti polievkovej lyžice. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. Na dostatočne veľkej panvici zohrejte tuk (olej) a cibuľu na ňom osmažte. Hneď ako začnú prvé kúsky cibule hnednúť po nej porozkladajte pečeň. Posypte ju soľou, korením a rascou a tri minúty pečte. Pootáčajte a pečte znovu tri minúty. Vyberte von jednu z okraja a prekrojte ju na polovicu. V prípade že bude ešte v strede krvavá vráťte ju nazad, pečte ešte dve minúty a potom test zopakujte. Nepečte ju ani o minútku dlhšie ako je nutné. Vypnite platňu a pečeň povyberajte do misky alebo priamo na taniere. Znovu zapnite platňu, do zvyšného tuku s výpekom nalejte 1 dcl vody, vmiešajte 2 polievkové lyžice kečupu a jednu čajovú lyžičku dijonskej horčice. Vyduste časť vody, aby ste získali primeranú hustotu omáčky. Servírujte so zemiakovou kašou, ryžou alebo cestovinami – slovenskou ryžou, tarhoňou a pod.

Doslov

Praxou sa naučíte dobre odhadnúť čas pečenia pri rôznych druhoch pečene a test s prekrajovaním už nebude potrebný. Soľou a koreninami posypte pečeň až keď sa už restuje. Pečeň môže po čase získať na povrchu zelené sfarbenie. Je to ale len optická závada a dá sa jej predísť tak, že pečeň pred vybratím premiešate v tuku.

Hydinová pečeň

Možno len ja mám takú smolu, ale mne sa ešte nepodarilo kúpiť kuraciu alebo kačaciu pečeň, ktorú by som mohol celú použiť na pečenie. Navrchu pekné pečene a po otvorení pod nimi skryté dotrhané stukovatené zdrapy. Za úspech už považujem, ak viem použiť ¾ balíčka. Kupujem preto radšej u mäsiara. Tam je to o niečo lepšie.

Morčacie pečene sa väčšinou dajú použiť všetky, ale v obchodoch ich skoro nikdy nemajú. (Čo je dosť záhada, keď vidíte koľko morčacieho mäsa predávajú)

Jednou z možností je kúpiť dva 500 g balíčky a tých použiteľných 600 g z nich vytriediť. Zo zvyšku potom urobiť balíčky po cca 100g na pečienkové halušky a dať do mrazničky.

U mäsiara kupujem podľa vzhľadu o 100 alebo 200g naviac.