Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Muchy a iní v kuchyni nevítaní návštevníci

Vták vojde do reštaurácie, objedná si a dostane misku polievky. Po minúte vták zlostne volá čašníka:

Čašník! V mojej polievke nie je žiadna muška!

Hmyzí návštevníci v kuchyni a komore

Mucha v polievke nie je nič príjemné, ale prídete len o tanier polievky. Horšie sa stane ak vám mucha vyzdobí mäso úhľadnými radami vajíčok. Ale chrobáky, mole a mravce vás dokážu pripraviť skoro o všetko čo máte v špajzi.

S muchami sa dá celkom úspešne bojovať. Sieťky na okná, sieťky na potraviny, plastové nádoby s vekom alebo aspoň všetko dôkladne prekryť fóliou. Platí to aj pre chladničku. Keď nič vhodné nenájde vletí aj tam a „vyzdobí“ vám vajíčkami čokoľvek, čo len trochu vonia za mäsom.

Moľe (zavíjač múčny) sa tiež dajú celkom dobre zvládnuť. Vetrajte a kontrolujte. Sú pomerne veľké a tak sa dajú ľahko nájsť. Často vám ich niekto „podaruje“ napríklad s orechami alebo prídu na návštevu od susedov. Nemajú radi levanduľu a v drogériách dostať rôzne pasce na ne. Tu je najdôležitejšia prevencia.

Červotoč chlebový je už iná kategória. Maličký hnedý chrobáčik a môžete sa snažiť ako chcete aj tak si ho prinesiete domov. Napríklad v uzavretom sáčku porciovaného čaju. Keď chrobák dospeje prekúše sa von a to aj cez papierový obal a plastový sáčok. On už nič nežerie ale larvy zo stovky vajíčok čo nakladie si už u vás pochutia. Nie sú rozmaznané, žerú v podstate všetko. Keď uz nič nenájdu tak aj kuchársku knihu. Tu platí len prevencia. Čo sa len dá držte v samostatných nádobách s vekom. Na čaj si zaobstarajte plechové krabice a sklenené dózy. Do špajze a ku koreninám a rôznym drobným pochutinám dajte pasce na potravinové chrobáky. Majte oči dobre otvorené keď budete niektorú z krabíc otvárať.

S mravcami a inými potvorkami v špajzi a kuchyni nemám žiadne skúsenosti. Keďže na tejto webstránke radím len to, čo som si osobne overil alebo odskúšal, budete sa musieť v tomto obrátiť na uja Googla.

Predslov

Bude to taká jednoduchá verzia zeleninového rizota.

Ryža so zeleninou

Budete potrebovať jazmínovú ryžu 300 g, mrazenú zeleninu 300 - 350 g akúkoľvek vašu obľúbenú (napr. ázijskú, mexickú, jarnú), olej 3 polievkové lyžice, vývar 6 dcl alebo zeleninový bujón jednu kocku, jednu menšiu cibuľu (červenú alebo šalotku), soľ jednu kopcom čajovú lyžičku, mleté čierne korenie 1/8 čajovej lyžičky a mletú rascu 1/8 čajovej lyžičky.

Ak nemáte vývar dajte variť 6 dcl vody. Na polievkovú lyžicu rozdrobte bujón a zamiešajte do vriacej vody. Varte 10 minút a odstavte z platne.

Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. Na väčšej panvici zohrejte tri lyžice oleja a pri nízkej teplote na ňom dobre uduste cibuľu. Potom nasypte na panvicu mrazenú zeleninu a zvýšte teplotu. Keď sa väčšia časť zeleniny rozmrazí znížte teplotu a uduste zeleninu do mäkka.

Ryžu nasypte do sitka a dobre prepláchnite vlažnou vodou. Vyklopte do kastróla s obsahom 1,5 až 2 l a s nepriľnavým dnom. Zalejte vývarom, osoľte a dajte variť. Až začne voda vrieť stíšte var a prikryte ryžu pokrievkou. Postrážte si var aby vám nevykypela. (Ak nemáte pokrievku s otvorom radšej ju podložte malou vareškou). Uvarte ryžu do mäkka a vyberte na panvicu zo zeleninou. Premiešajte a pridajte korenie a rascu. Kto má rád ryžu viac omastenejšiu môže ešte pridať 1-2 lyžice olivového oleja, vývaru alebo nejakej šťavy spod mäsa. Pomocou naberačky ryžu naservírujte na taniere. Na kôpky môžete ešte nastrúhať veľmi tvrdý syr alebo ako alternatívu ponúknuť kečup.

Doslov

Pri výbere veľkosti panvice počítajte aj ryžou, ktorú tam potom ešte pridáte.

Predslov

Šmirkas, kerezet alebo

Bryndzová nátierka

Budete potrebovať bryndzu 125g, maslo 80g, mletú sladkú papriku 1 – 2 čajové lyžičky (podľa chuti) a šalotku alebo jarnú cibuľku 15 – 20g.

Maslo si pripravte už ½ hodinu pred výrobou nátierky aby zmäklo. Cibuľku nakrájajte na drobno (zelenú časť jarnej cibuľky na hrubšie a využijete ju potom na ozdobenie chlebíkov). Bryndzu a maslo pokrájajte na menšie časti a spolu s cibuľkou v mixéri dobre rozmiešajte. Potom postupne v mixéri dochucujte paprikou.

Doslov

Niet čo dodať.