Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Na čo je dobrá zápražka (zásmažka)

Zápražka zahusťuje a vylepšuje chuť. Napríklad zmení vodu, v ktorej sa varili zemiaky, na polievku.

Zápražka (zásmažka)

Nebudem tu opisovať to, čo nájdete v stovkách kuchárskych kníh. Práve naopak – neradím aby ste to čítali a robili zápražku podľa nich. Vyhnete sa tak nezdarom a sklamaniu.

Dôležité je používať kvalitné suroviny. Múku, ktorá aj nepreosiata nebude robiť hrudky. Tuk ktorý sa nebude prepaľovať. Prepustené maslo, domácu bravčovú masť prípadne kvalitný rafinovaný rastlinný olej. Zmes chutí opraženej múky a tuku vylepší chuť polievky. Čím bude múka ale menej opražená tým lepšie zahustí polievku. Ako toto, pri konkrétnej polievke alebo omáčke, utrafiť chce už trochu fortieľu a praxe. Preto vám budem vždy opisovať čo najjednoduchší postup na zápražku ku konkrétnemu jedlu.

 

Predslov

Jedna z tých polievok ktorým ja hovorím že to „istia“. Istia v čase, keď prídete domov hladní, dali by ste si sýtu teplú polievku a nie je čas na dlhé varenie.

Zemiaková polievka

Budete potrebovať zemiaky 600 g, mrveničku 4 polievkové lyžice, hladkú múku jednu kopcom polievkovú lyžicu, prepustené maslo alebo br. masť jednu kopcom polievkovú lyžicu (prípadne 2 polievkové lyžice rastlinného oleja), soľ jednu kopcom čajovú lyžičku, mletú rascu ¼ čajovej lyžičky, mletú sladkú papriku jednu čajovú lyžičku a majoránku jednu čajovú lyžičku.

Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky. Vložte do hrnca (min. 2 l), nalejte na nich 1,2 l vody a dajte variť. Osoľte a pridajte rascu. Až začne voda vrieť pridajte mrveničku. Keď už budú zemiaky uvarené urobte si zápražku. Pripravte si k ruke 3 dcl studenej vody. V kastróliku alebo rajničke (min. 0,5 l) ohrejte tuk na cca 160°C, pridajte múku a dobre rozmiešajte aby neostávali hrudky. Trochu ju popražte a potom pridajte papriku. Chvíľu ešte pražte a až zbadáte, že už začína trochu hustnúť (alebo zosilnie vôňa praženej múky), zalejte vodou a dobre premiešajte aby ste v polievke nemali hrudky. Vlejte k zemiakom a ešte aspoň 5 minút povarte. Vypnite platňu, pridajte majoránku a polievka je hotová.

Doslov

Táto polievka je základom pre mnoho ďalších polievok a aj základom pre vašu budúcu tvorivosť.

 

Zápražka k zemiakovej polievke

Budete potrebovať hladkú múku jednu kopcom polievkovú lyžicu, prepustené maslo alebo br. masť jednu kopcom polievkovú lyžicu (prípadne 2 polievkové lyžice rastlinného oleja, mletú sladkú papriku jednu čajovú lyžičku

Pripravte si k ruke 3 dcl studenej vody. V kastróliku alebo rajničke (min. 0,5 l) ohrejte tuk na cca 160°C, pridajte múku a dobre rozmiešajte aby neostávali hrudky. Trochu ju popražte a potom pridajte papriku. Chvíľu ešte pražte a až zbadáte, že už začína trochu hustnúť (alebo zosilnie vôňa praženej múky), zalejte vodou a dobre premiešajte aby ste v polievke nemali hrudky.