Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Tie najlepšie jedlá sú úplne jednoduché

Nemusíte variť prepychové alebo zložité majstrovské diela, stačí dobré jedlo z čerstvých surovín.

Julia Child

 

Predslov

Tento spôsob prípravy rýb považujem za najšetrnejší čo sa týka zachovania chute a konzistencie mäsa. Najviac sa hodí na kvalitné druhy ako zubáč, pražma, treska tmavá alebo polak, morský vlk, morský jazyk a ostriež.

Ryba v papieri

Budete potrebovať ryby vcelku alebo filety 700 - 800g, jednu väčšiu cibuľu, jednu papriku, maslo podľa potreby,trochu ľubovolného (obľúbeného) korenia na ryby a soľ podľa potreby.

Z rýb odstráňte šupiny (ak ich ešte majú) zľahka ich opláchnite a osušte. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na kolieska alebo polmesiace. Papriku prekrojte, odstráňte jaderník a semiačka a priečne nakrájajte na pásiky. Na hárky papiera na pečenie dajte cibuľu a papriku tak, aby ryby ležali na nich a nie priamo na papieri. Ryby trochu osoľte a okoreňte zvnútra aj zvonku a uložte na zeleninu. Navrch rozložte tenké plátky masla a papier zložte do dobre uzavretých balíčkov. Pečte pri 200°C (teplovzdušne pri 190°C) 20 až 25 minút podľa hrúbky mäsa. Ideálnou prílohou sú batáty.

Doslov

Namiesto cibule alebo papriky môžete použiť aj vňať mladej cibuľky, pór nakrájaný pozdĺžne alebo stopkatý zeler.

Porcie do balíčkov robte radšej menšie. Lepšie sa budú baliť a rýchlejšie sa upečú. Keďže batáty môžete upiecť zároveň s rybami, tak pri troche šikovnosti sa príprava obeda dá zvládnuť za 45 minút.

Predslov

Tento recept bude na batáty (sladké zemiaky) ako prílohu, ktorá má jedlo dopĺňať nie prebiť.

Pečené batáty

Budete potrebovať batáty 1kg, tri polievkové lyžice oleja, vetvičku tymiánu a vetvičku oregana (môžete použiť aj sušené) a ¼ čajovej lyžičky soli.

Šupku batátov dobre poumývajte a nakrájajte ich na kocky . Na starších (obschnutejších) treba šupku oškrabať a odstrániť poškodené miesta. Do sklenenej alebo keramickej zapekacej misy (môžete použiť aj pekáč) nalejte olej a natrhajte doň tymián a oregano. Pridajte batáty a dobre ich zo všetkých strán v oleji omastite. Osoľte a misu zakryte alobalom, matnou stranou nahor. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200°C. Po 15 minútach (u starších po 20 minútach) alobal odstráňte a skontrolujte či už nie sú mäkké. V prípade že nebudú dajte ich ešte piecť, ale už bez alobalu. Stav priebežne kontrolujte lebo prechod medzi nedopečenými a veľmi prepečenými nastáva u batátov veľmi rýchle.