Predslov
Tento spôsob prípravy rýb považujem za najšetrnejší čo sa týka zachovania chute a konzistencie mäsa. Najviac sa hodí na kvalitné druhy ako zubáč, pražma, treska tmavá alebo polak, morský vlk, morský jazyk a ostriež.
Ryba v papieri
Budete potrebovať ryby vcelku alebo filety 700 - 800g, jednu väčšiu cibuľu, jednu papriku, maslo podľa potreby,trochu ľubovolného (obľúbeného) korenia na ryby a soľ podľa potreby.
Z rýb odstráňte šupiny (ak ich ešte majú) zľahka ich opláchnite a osušte. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na kolieska alebo polmesiace. Papriku prekrojte, odstráňte jaderník a semiačka a priečne nakrájajte na pásiky. Na hárky papiera na pečenie dajte cibuľu a papriku tak, aby ryby ležali na nich a nie priamo na papieri. Ryby trochu osoľte a okoreňte zvnútra aj zvonku a uložte na zeleninu. Navrch rozložte tenké plátky masla a papier zložte do dobre uzavretých balíčkov. Pečte pri 200°C (teplovzdušne pri 190°C) 20 až 25 minút podľa hrúbky mäsa. Ideálnou prílohou sú batáty.
Doslov
Namiesto cibule alebo papriky môžete použiť aj vňať mladej cibuľky, pór nakrájaný pozdĺžne alebo stopkatý zeler.
Porcie do balíčkov robte radšej menšie. Lepšie sa budú baliť a rýchlejšie sa upečú. Keďže batáty môžete upiecť zároveň s rybami, tak pri troche šikovnosti sa príprava obeda dá zvládnuť za 45 minút.