Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

O vajciach z veľkochovu

Pôvodný názov článku bol O domácich vajciach. Aby som bol úplne objektívny chcel som v ňom mať najnovšie poznatky o salmonele. Jedna štúdia odkazovala na druhú a tá na tretiu. Zjavila sa kontaminácia vajec polychlórovanými bifenylmi a pre veľmi veľké rozdiely v okresoch a nedostatok najnovších informácií som musel od napísania článku o domácich vajciach upustiť.

Vajcia z veľkochovu

Dnešným trendom je nákup potravín z miestnych malých fariem. Pri vajciach ale dochádza k paradoxu, že čím väčší chov, tým zdravšie vajce. Obsah polychlórovaných bifenylov je v týchto vajciach hlboko pod prípustným množstvom. Od roku 2007 sa veľmi sprísnili opatrenia proti šíreniu nákazy salmonelou. Veľkoproducenti vajec mali oproti ostatným výrobcom potravín náskok, ktorý trvá doteraz. Opatrenia proti salmonele začínajú pri tepelnej úprave krmiva, ktorá zabíja všetky možné patogény. Pokračuje ďalšími opatreniami, testovaním nosníc a končí konečným ošetrením vajec. Musia dodržiavať aj nariadenia (ES) č. 852/2004, kde sa v kapitole X píše že obal nesmie byť zdrojom kontaminácie.

Na Slovensku sa opatreniam proti šíreniu salmonely venuje veľká pozornosť a preto vám doporučujem kontrolovať vajcia v obaloch či pochádzajú zo Slovenska. Vďaka malým prepravným vzdialenostiam sú aj čerstvejšie. Najslabším článkom týchto opatrení je obchod v ktorom si vajcia kupujete.

Predslov

Je to jeden z tých receptov, kde sa dá mäso pripraviť v dostatočnom predstihu pred servírovaním. Lepšie sa aj krája lebo plnka je už zatuhnutá.

Plnené morčacie prsia

Budete potrebovať morčacie prsia 700 – 800 g. Hubovú (lesnú) zmes 200 g. Môžete použiť aj nadrobno nakrájané hlavičky šampiňónov. Jednu malú cibuľu 40 – 50 g, jednu väčšiu cibuľu cca 120 g, tri polievkové lyžice rastlinného oleja, štyri strúčiky cesnaku, dve vajcia, jednu polievkovú lyžicu ovsených vločiek, jednu polievkovú lyžicu nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate, soľ 2 x ½ čajovej lyžičky, čierne mleté korenie 1/8 čajovej lyžičky, ľubovoľnú koreniacu zmes na pečenú hydinu a 4 – 5 tenkých plátkov slaniny.

Na jednej polievkovej lyžici rastlinného oleja poduste 40 – 50 g nadrobno nakrájanej cibule. Pridajte nadrobno nakrájanú zmes húb a poduste 20 minút (šampiňónom bude stačiť 5 minút). Dajte vychladiť.

Cibuľu a cesnak ošúpte. Cibuľu nakrájajte na kolieska alebo na polmesiačiky. Nakrájajte na drobno aj petržlenovú vňať. Pripravte si aj plátky slaniny.

V hlbšom tanieri zmiešajte huby s ovsenými vločkami a petržlenovou vňaťou. Rozklepnite na to vajcia, pridajte ½ čajovej lyžičky soli a čierne mleté korenie. Dobre rozmiešajte.

V morčacích prsiach pomocou noža vytvorte dutinu pre plnku. Pripravte si väčšiu ihlu s niťou. Otvor v prsiach naplňte hubovou zmesou a zašite.

Do pekáča nalejte olej a na dno rozložte cibuľu tak aby mäso ležalo na nej. Vložte prsia a osoľte. Posypte koreniacou zmesou a pokryte plátkami slaniny. Do pekáča pridajte aj cesnak a prilejte 2 dcl vody. Zakryte alobalom a dajte piecť na 200°C, horný a dolný ohrev. Po 1 hodine alobal odstráňte a za občasného podlievania pečte ešte ½ hodiny.

Doslov

Podávajte s knedľou, ryžou alebo slovenskou ryžou.