Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Škvarková diéta

Bude tomu už 17 rokov čo som sa rozhodol, že poslúchnem doktorku a zhodím 10 kíl. Ale ako, keď som nechcel žiadnu jojodiétu, nechcel som rodine komplikovať jedálny lístok a ani sebe stravovanie v práci. Preštudoval som všetko možné a rozhodol som sa pre toto: nebudem jesť chlieb, budem jesť len trikrát denne a nebudem jesť pred spaním. Najhoršie boli tie pauzy medzi jedlami. Vtedy mi pomohly škvarky. Dal som si jednu do úst a snažil som sa aby mi čo najdlhšie v nich vydržala. Niekedy pomohla jedna, niekedy boli treba aj tri.

Tých 10 kíl som do roka dal. Po čase sa tri kilá vrátili aj chleba aspoň na raňajky zjem ale na škvarky nedám dopustiť.

Nikdy nevstúpite do tej istej rieky a nikdy nespravíte také isté škvarky.

Predslov

Kúpiť kvalitnú masť a chutné škvarky v obchode je vzácnosť a pritom cena je premrštená. Domáca masť neprská a vydrží pár mesiacov aj v komore. Postupov je množstvo a nie je dobré ich kombinovať bez dobrej znalosti celého procesu. Tento síce bude úplne základný, ale s veľmi slušným výsledkom. Pri škvarení si nezabudnite zapnúť odsávanie alebo aspoň vetrajte. Hlavne sa snažte moc nenadýchať výparov z masti.

Domáca masť a škvarky

Budete potrebovať cca 2,5 až 3 kg slaniny na vypraženie a jednu kopcom čajovú lyžičku soli.

Slaninu pokrájajte na 2 cm pásy a tie na kocky, tenšie kusy nechajte radšej dlhšie a keď vám to na konci pásu už moc nevychádza nechajte radšej dlhší kus.

Do hrnca s objemom min. 5 l nalejte vodu na výšku asi 3mm. Zapnite platňu a pridajte jednu vrstvu nakrájanej slaniny. Túto vrstvu musíte na vriacej vode opatrne rozškvariť. Občas vsuňte medzi stenu hrnca a kocky varešku a skúste ich trochu posunúť či sa nepripekajú.

Až sa všetka voda odparí a na dne sa už vytvorí vrstva masti môžete pridať zvyšok slaniny. Masť vytápajte pri nízkej teplote, držte sa medzi 110 – 120°C. Občas vareškou skontrolujte dno či oň slaninka neprihára a keď niečo pod ňou zacítite, tak to hneď odškrabte. Čím bude viac pribúdať v hrnci masť tým častejšie dno kontrolujte. Vo chvíli, keď už hladina masti bude zarovno zo škvarkami a hladina začne perliť, môžete ich začať opatrne (aby ste ich nerozpučili) pritláčať o stenu hrnca. Neznamená to ale, že ich musíte celkom vyžmýkať. Keď už začnú byť tuhšie, pekne ružové, masti už z nich moc nevyteká a pri miešaní trením o seba šuštia je hotovo a môžete odstaviť z platne. Do väčšieho taniera alebo do misy dajte na dno papierovú utierku a dierovanou naberačkou alebo kovovým sitkom povyberajte do nej škvarky. Pri vyberaní každú vrstvu osoľte podľa vlastnej chuti. Do kovovej alebo kameninovej (prípadne porcelánovej) nádoby s obsahom min. 2 l cez sitko prelejte masť.

Doslov

Slaninka na škvarky by mala byť hrubá aspoň 1 cm ináč nebudete mať pekné škvarky. Takú, ktorá bude cítiť po nejakom prídavku do kŕmnej zmesi, napríklad po mláte, nikdy na škvarky nepoužite. Stále to bude cítiť a aj v masti. Dajte si pozor aby vám nepredali slaninu z mrazničky. Škvarky by sa ťažko vyprážali a boli by gumovité.

Hrniec nikdy nezakrývajte pokrievkou, aby sa na nej nezrážala odparená voda a nestekala späť do masti.

Určite vám niekto poradí, že na konci škvarenia, treba naliať do masti mlieko aby „belšia ešte belšou bola a ružová ešte ružovejšou bola“. Nerobte to prosím, nestojí to za to riziko a jediné čo skutočne dosiahnete je že vám škvarky a masť skôr stuchnú. Alebo aby ste ju pri chladnutí premiešavali aby bola tuhšia. Ani to nerobte, až ju skoro celkom spotrebujete a dôjdete na dno nádoby uvidíte prečo.

 

Škvarková nátierka

Budete potrebovať: škvarky 100 g, maslo 30 g, jednu malú cibuľku 30 – 50g, (šalotku, červenú alebo jarnú), cibuľkovú vňať alebo pažítku a pod., dve vajcia, čajovú lyžičku dijonskej horčice, ale môžete použiť aj inú okrem sladkej, soľ podľa potreby.

Vajíčka uvarte na tvrdo a dajte vychladiť. Cibuľu ošúpte, pokrájajte na väčšie kusy a posekajte v mixéri na drobno. Pridajte k nej škvarky, maslo a horčicu. Rozmixujte. Nie je potrebné mixovať veľmi na jemno, lepšie tak vyniknú škvarky v nátierke. Vajíčka ošúpte, nakrájajte na drobno a jemne vmiešajte do nátierky. Nakrájajte ešte vňať a posypte ňou natreté chlebíky.