Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Syry v kuchyni

Syrov je toľko rozmanitých druhov, že vyznať sa v nich hoci len v európskom meradle, je pre bežného človeka skoro nemožné. Ich využitie v kuchyni je veľmi všestranné. Aby som vás nezaťažoval siahodlhými textami budem vždy uvádzať len najnutnejšie informácie o konkrétnom type syra pre daný recept.

Camembert

Presnejšie syr typu camembert patrí spolu so syrom brie do kategórie mäkkých syrov s bielou plesňou na povrchu. Tuk v sušine sa väčšinou pohybuje medzi 40 až 60 %. Zreje 3 – 5 týždňov. V slovenských obchodoch sa predáva najčastejšie camembert Président. Potom rôzne značky syrov typu camembert ako Encián, Plesnivec a Hermelín. Vlastné syry o ktorých tvrdia na obale že sú camembert, predávajú Tesco, Lidl, Fresh, Tami a aj iní. Na vyprážanie sa najviac hodia bochníčky o hmotnosti 80 až 120 g nie veľmi zrelé. Zrenie sa dá zastaviť uskladnením v mrazničke.

 

Predslov

Obľúbené jedlo všetkých generácií - vyprážaný syr - sa pripravuje doma málokedy. Na vine nie sú ani tak kalórie, (veď palacinky nie sú na tom lepšie) ako to, že sa pri vyprážaní často roztečie. Lepšie je na tom vyprážaný camembert, jeho príprava sa dá dobre zvládnuť.

Vyprážaný camembert

Budete potrebovať syr (neprezretý) typu camembert * (camembert, hermelín, encián alebo plesnivec) 4 kusy, dve vajcia, soľ ¼ čajovej lyžičky, hladkú múku, strúhanku a rafinovaný rastlinný olej podľa potreby. Tatárskú omáčku 2 dcl ( nie je bezpodmienečne nutná)

Obe vajcia rozklepnite do misky alebo hlbšieho tanierika len o trochu väčšieho ako je priemer syra. Pridajte soľ a rozšľahajte ich. Syr prerežte po hrúbke na dve rovnaké časti. Obe polovice obaľte v múke a potom vo vajciach. Odteraz si musíte pamätať stranu (rez), kde je syr bez plesňového povlaku. Dôkladne ho obaľte v strúhanke a ukladajte rezom nadol. Do panvice nalejte cca 1cm oleja a zohrejte na 200°C. Zo syra oklepte prebytočnú strúhanku a pomocou obracačky ho opatrne vložte rezom nadol do oleja. Po osmažení strúhanky syr za pomoci vidličky a obracačky otočte a vypražte aj z druhej strany. Podávajte čo najskôr.

Doslov

* Použite bežný typ nie light, mám s ním zlú skúsenosť. Pred pár rokmi som v obchodnom reťazci L kúpil camembert značky L a bol Light. Po vypražení mi ostali len prázdne škrupinky z trojobalu. Kde zmizol „syr“ dodnes netuším, snáď do inej dimenzie?

Vysmážané hranolky ako klasickú prílohu voľte len ak máte v kuchyni niekoho, kto ich zvládne urobiť tak, aby vám tam neprekážal. Môže ich urobiť napríklad vo fritéze. Lepšie je ako prílohu zvoliť predvarené pečené zemiaky, (prípadne varené alebo pečené), tie si môžete pripraviť dopredu. Ďalšou možnosťou sú hranolky, ktoré sa dajú pripraviť v rúre. K porcii priložte aj kopček tatárskej omáčky.

Papier na pečenie

Používajte len taký, ktorý vydrží 220°C. Do pekáča ho uložte lesklou stranou nahor. Aby sa neskrúcal prilepte ho v rohoch malými kúskami masla.

 

Predvarené pečené zemiaky

Budete potrebovať 1 kg zemiakov , dve-tri polievkové lyžice rafinovaného rastlinného oleja, polievkovú lyžicu soli a čajovú lyžičku mletej rasce.

Zemiaky oškrabte, umyte a väčšie prekrojte na 8 častí menšie na 4 a malé na polovicu. Vložte do hrnca, pridajte soľ, zalejte vodou a dajte variť. Strážte si začiatok varu, aby vám voda nevykypela. Ak použijete pokrievku nikdy s ňou nezakryte celý hrniec. Zemiaky neuvarte celkom do mäkka, v rúre sa ešte dopečú. Stav priebežne kontrolujte špajdľou alebo tenkým nožom. Možno sa vám to na prvýkrát nepodarí dobre odhadnúť, časom sa to naučíte. Zemiaky sceďte cez medzeru medzi pokrievkou a hrncom. Použite chňapky na obe ruky a palcami pridržujte pokrievku v požadovanej polohe. Pokrievka dá pridržať aj pomocou utierky. Nechajte trochu vychladiť. Rúru dajte vyhriať na 220°C. Do hlbokého taniera nalejte olej a omastite v ňom postupne všetky zemiaky. Na pekáč dajte papier na pečenie a rozložte naň zemiaky. Posypte rascou a dajte piecť doružova.