Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Najjednoduchšia nátierka

V úvodnom príspevku som sa tak sústredil na nátierky s vajíčkom, že som úplne zabudol na nátierku, ktorú si ľahko môže doma pripraviť aj úplný začiatočník.

Syr s vnútornou plesňou

Do tejto skupiny patria syry zaočkované kmeňmi plesní typu Penicillium roqueforti. Je ich veľmi veľa značiek s rôzne sfarbenou plesňou od modrej cez modrozelenú až po zelenú. V obchodoch sa najčastejšie dá kúpiť Niva, rôzne druhy gorgonzoly alebo rokfortu.

Predslov

Keď by som mal byť úplne presný, tak je to vlastne nátierka zo syra s vnútornou plesňou typu rokfort. Niva je v našich končinách vyrábaný syr tohto typu.

Nátierka z Nivy

Budete potrebovať syr Niva (ale môžete použiť akýkoľvek syr tohto typu) 120 g, maslo 40 g a strúčik cesnaku.

Maslo si vyberte dopredu aby zmäklo. V miske dobre zmiešajte maslo, syr a prelisovaný cesnak.

Doslov

Komu by vadila dosť vysoká slanosť nátierky (spôsobená syrom) môže polovicu syra nahradiť tvarohom

Predslov

Posunieme sa od hovädzieho tokáňa a bravčového na rasci zase o niečo ďalej. Veľmi jednoduché, veľmi chutné a vďačné je toto jedlo.

Bravčový guláš

Budete potrebovať 600 g bravčového pliecka, jednu kopcom polievkovú lyžicu masti alebo dve lyžice oleja, cibuľu cca 130-150 g, dva strúčiky cesnaku (cca 10 g), jednu kopcom čajovú lyžičku soli, ½ čajovej lyžičky mletej rasce, mleté čierne korenie ¼ čajovej lyžičky, polievkovú lyžicu mletej sladkej papriky a jednu kopcom polievkovú lyžicu hladkej múky.

Mäso umyte a nakrájajte na kocky. Ošúpte cibuľu a nakrájajte na drobno. V kastróle zohrejte tuk a osmažte na ňom cibuľu do sklovita, to znamená kým nezačne byť lesklá a akoby priezračná. Pridajte mäso a dobre opečte zo všetkých strán (orestujte), aby zostalo šťavnaté. Podlejte najprv len trochou vody a sledujte či mäso nezačne tiež púšťať vodu - čo je bežné u mäsa z mrazničky ale niekedy aj u čerstvého. Pridajte soľ a koreniny a podlejte mäso do 2/3 jeho výšky vodou. Duste pri nízkej teplote a keď sa šťava vydusí na tuk pripravte si z múky a 1,5 dcl vody zátrepku. Vmiešajte zátrepku a pod pokrievkou uduste do mäkka. Na záver pridajte prelisovaný cesnak a je hotovo.

Doslov

Výhodou tohto gulášu je veľká variabilita príloh. Ideálna je knedľa alebo ryža alebo cestoviny ale v podstate môžete použiť všetko čo sa kamaráti so šťavou z mäsa.