Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Morčacie mäso

Morka má vraj deväť druhov mäsa. Mám rád všetky, od krku až po biskup. Čo ma ale mrzí je, že ten deviaty druh - pečeň a žalúdok - sa z obchodov vytratili. Ja považujem morčaciu pečeň za najchutnejšiu a polievka z morčacích žalúdkov je výborným spestrením jedálnička. Dúfam že sa opäť v obchodoch objavia a ja budem môcť pridať recepty aj na ich prípravu. 

Dovtedy sa musím prispôsobiť realite. Mám pre vás ďalší jednoduchý a ľahko zvládnuteľný recept na jedlo z morčacieho mäsa.

Predslov

Tento recept som pred krátkym časom dostal od svojej sestry ako tip pre vás. Odskúšal som, je jednoduchý a ľahko zvládnuteľný.

Morčacie mäso na slanine a cibuli

Budete potrebovať morčacie mäso (prsia alebo stehno) 600 – 700 g, kvalitnú prerastenú slaninu (gazdovská údená a pod.) 200 g, cibuľu cca 150 g, nové korenie 5 guličiek, soľ jednu čajovú lyžičku a prepustené maslo jednu kopcom polievkovú lyžicu alebo rastl. rafinovaný olej dve polievkové lyžice.

Mäso nakrájajte na väčšie kocky (veľkosti polievkovej lyžice) a slaninu nakrájajte na menšie kúsky (veľkosť si zvoľte sami). Cibuľu ošúpte a nakrájajte na prúžky.

V kastróle ohrejte tuk na 220°C a zo všetkých strán v ňom opečte (orestujte) mäso. Potom mäso vyberte, trochu znížte teplotu a vo výpeku opečte nakrájanú slaninku. Po chvíli k nej pridajte cibuľu a nové korenie. Krátko orestujte, vráťte naspäť mäso, osoľte a trošku podlejte vodou. Kastról zakryte a mäso duste na nízkej teplote hodinu až hodinu a pol – kým nebude mäkké. Občas premiešajte a - ak ste nepoužívali prepustené maslo - ku konci pridajte polievkovú lyžicu masla.

Doslov

Prílohou môžu byť varené zemiaky, ryža, cestoviny alebo aj knedľa.