Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Univerzálny profesionálny nôž

Neexistuje. Práve naopak. Profíci používajú špeciálne nože a aj pre bežné domáce varenie je nutné mať viac typov nožov.

Samozrejme, na obal noža môže výrobca napísať hocičo.

Aké nože si kúpiť do kuchyne

Nože nakupujte respektíve dokupujte jednotlivo, žiadne sady alebo „výhodné“ dvojbalenia. Ak natrafíte na potrebné nože od jedného výrobcu budete to mať dizajnovo krajšie, ale v prvom rade je praktickosť a funkčnosť.

Každý by mal mať v kuchyni väčší kuchársky nôž (nôž šéfkuchára). Dá sa to ale obísť, nie kvôli cene, ale aby zbytočne nezaberal miesto. (Čím je kuchyňa jednoduchšie zariadená, tým lepšie sa v nej pracuje). Ak nemáte nôž na krájanie (nárezový, porciovací, plátkovací) s dĺžkou čepele aspoň 20 cm a šírkou min. 3,5 cm dokúpte si ho. K nemu dva japonské (santoku) nože so šírkou čepele min. 4,5 cm. Prvý s dĺžkou 14 – 17 cm z tenšieho materiálu, druhý s dĺžkou čepele cca 17 cm a masívnejšieho prevedenia. Aj pri cene do 10 € sa dajú kúpiť v slušnej kvalite. Ak máte nôž šéfkuchára potom k nemu dokúpte len jeden japonský nôž a to taký, aby mal inú hrúbku čepele ako váš nôž. Potom dva rovné nože s dĺžkou čepele cca 12 cm. Jeden ľahší z tenšieho pružného plátu, druhý ťažší a masívnejšieho prevedenia. V slušnej kvalite do 6 €. Na čerstvý chlieb a iné mäkké veci s kôrkou budete potrebovať nôž so zúbkovanou čepeľou dlhou cca 20 cm. Ak máte v pláne spracovávať aj väčšie kusy mäsa zaobstarajte si na to mäsiarsky nôž. Cca po 10 €.

 

Ostrenie nožov

Nie je nič horšie v kuchyni ako tupé nože. Nedajte sa zlákať na kúpu nejakého prípravku na ostrenie nožov. Kúpte si kvalitnú ocieľku 20 – 25 cm dlhú (12 - 15 €) a brúsny kameň, žiaden zázrak, úplne stačí jednostranný tak maximálne do 10 €. Na YouTube existujú videá s celkom odbornými návodmi na ostrenie nožov. Aby som vám to uľahčil na konci videa o nožoch pridám zjednodušený návod na použitie ocieľky a brúsneho kameňa.

 

Predslov

Cesto na zemiakové placky je pomerne jednoduchá záležitosť. Vyprážanie placiek už je kumšt a zaberie aj čas.

Zemiakové placky

Budete potrebovať 1kg neskorých alebo starších poloskorých zemiakov, dve vajcia, štyri strúčiky cesnaku, jednu kopcom čajovú lyžičku soli, ¼ čajovej lyžičky čierneho mletého korenia, ½ čajovej lyžičky mletej rasce, jednu kopcom čajovú lyžičku majoránky. Rafinovaný rastlinný olej alebo br. masť. Jednu až päť (podľa potreby) polievkových lyžíc polohrubej múky alebo kukuričnej krupice. Prípadne ešte strúhanku podľa potreby.

Zemiaky oškrabte a ošúpte cesnak. Do misy s obsahom cca 2 l nasypte soľ a nastrúhajte do nej najemno zemiaky.  Nikdy nestrúhajte na hrubšie, lebo sa pri vyprážaní nestihne cesto dobre prepiecť. Na tom istom strúhadle nastrúhajte aj cesnak, rozklepnite na to vajcia, pridajte korenie, rascu a medzi dlaňami rozdrobenú majoránku. Dobre premiešajte a postupne pridávajte po lyžiciach múku kým nebude cesto polohusté. Viac ako päť lyžíc nedajte, a ak sa bude v ceste stále objavovať voda, pridajte ešte strúhanku. Na panvicu nalejte olej tak na 2mm a dajte zohriať na 210°C. Polievkovou lyžicou naberte cesto, opatrne dajte na panvicu a lyžicou roztlačte na placku. Nesnažte sa ju nejak tvarovať, dôležité je dať celej placke ideálnu hrúbku. Tenšia bude síce chrumkavá ale „prázdna“, hrubšia bude zase vo vnútri nedopečená. Nerobte veľké placky (z dvoch lyžíc), malé sa vám budú lepšie obracať. Prvú placku ochutnajte a cesto prípadne ešte dosoľte. Cesto v mise zakaždým pomiešajte. Ak sa bude objavovať veľmi veľa vody môžete ešte vmiešať strúhanku. Vyprážajte pri teplote 200 - 210 °C - ak bude teplota oleja vysoká budú placky vo vnútri surové - ak bude nízka budú mľandravé a mastné. Vyprážajte doružova a prvú stranu radšej silnejšie, aby sa placky pri obracaní netrhali. Použite na to obracačku a vidličku tak, že obracačku položíte navrch placky a vidličkou ju podberiete. Potom ju pretočte na obracačku a pomocou nej ju môžete bezpečne položiť naspäť do oleja. Olej priebežne dolievajte na tie 2mm.

Doslov

Do cesta na placky môžete zamiešať aj polievkovú lyžicu oleja a piecť z neho trochu hrubšie placky v rúre. Na plech dajte papier na pečenie aby sa vám nepripiekli alebo ho vymastite olejom (tukom). Pečte pri 190°C 15 minút, potom ich obráťte a pečte do ružova (15-20minút).