Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Pýtajte sa

Manželka mi rozprávala príbeh, ktorý kdesi čítala. Dcéra sa učila od svojej mamy recept na koláč. Mama, keď dokončila cesto, odrezala z neho okraje. Dcéra sa jej pýtala prečo to urobila a odpoveď bola, že tak sa to naučila od svojej mamy. Tak išla za starou mamou a tá jej povedala, že aj ona sa to tak naučila od svojej mamy. Dievča šlo za svojou prastarou mamou a tá jej to vysvetlila. Musela som to obrezať, lebo som mala malý pekáč.

Môžete sa naučiť 100 receptov na polievku, ale to z vás neurobí kuchára. Kuchárom sa stanete keď z toho, čo doma nájdete, uvaríte polievku. Názov ktorej síce nebudete vedieť povedať, ale všetkým bude chutnať.

Preto sa pýtajte na všetko čomu pri varení nerozumiete.

 

Predslov

Toto jedlo vzniklo pred mnohými rokmi a názov mu dali moje deti. Robím ho keď mám nejaké nespotrebované uvarené cestoviny a dva - tri párky.

Párky v bunkri

Budete potrebovať párky 2 – 3 ks, vajcia 3 – 4 ks, polievkovú lyžicu tuku, soľ ½ čajovej lyžičky, nejaké zvyšky syrov (nemusia byť) a uvarených cestovín. Okrem toho ešte budete potrebovať zemiaky podľa potreby.

Vo väčšej miske zmiešajte cestoviny s vajcami, nastrúhajte do toho syr a osoľte polovicou soli.

Steny a dno formy na pečenie tvaru menšieho truhlíka vymastite. Zemiaky si budete oškrabávať podľa potreby, na začiatok budú asi stačiť tri. Umyte ich a nakrájajte na kolieska cca 3 mm hrubé. Vyložte s nimi celé dno a oblepte boky do ¾ výšky. Osoľte zvyškom soli ale trochu si z nej ešte odložte. Na dno dajte vrstvu cestovín, na ne položte párok a zase vrstvu cestovín. Na to položte zvyšné dva párky, trochu od seba a na ne zvyšok cestovín. Vrch pokryte kolieskami zemiakov a osoľte ich zvyškom soli. Prípadne ich ešte zastreknite olejom. Pečte pri 190°C teplovzdušne (ak nemáte tak horný + dolný ohrev 200°C), kým nebudú zemiaky upečené do ružova. Nechajte trochu vychladnúť a vyklopte z formy na dienko. Odkrajujte asi 1,5 cm diely.

Doslov

Dobre si prezrite chladničku, či ešte neviete niečo využiť . Do cestovín môžete vmiešať nadrobno nakrájaný zvyšok šunky alebo salámy. Alebo využiť zvyšky sterilizovaného hrášku, kukurice alebo varenej (pečenej) zeleniny. Ak máte poruke viac párkov môžete ich rozmiestniť do iného tvaru.

Kto má rád pikantné jedlo môže svoju obľúbenú koreninu pridať do cestovín.