Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Pestrá strava

Pred časom som videl v telke dokument o ľudoch čo jedli stále len to isté jedlo. Ako ich učili prekonať strach a aspoň ochutnať niečo iné. Neviem či to bolo skutočné, alebo len naaranžované, ale s niečím podobným (nie až tak extrémnym) som sa už veľakrát stretol.

Som tohto presný opak a neodmietam nič, čo sa dá chutne pripraviť a zjesť.

Predslov

Jedno z tých kontroverzných jedál, niekto ho zbožňuje a iný ho nemôže ani cítiť.

Držkový perkelt

Budete potrebovať: predvarené nakrájané držky* 500 – 600 g, cibuľu cca 80 g, masť jednu kopcom polievkovú lyžicu, mletú rascu 1/4 čajovej lyžičky, mleté čierne korenie 1/8 čajovej lyžičky, mletú sladkú papriku jednu polievkovú lyžicu, soľ jednu kopcom čajovú lyžičku, dva strúčiky cesnaku, 1 – 2 polievkové lyžice hladkej múky, majoránku jednu kopcom čajovú lyžičku.

Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. V kastróle ohrejte masť na 160°C a cibuľu na nej trochu poduste. Pridajte polovicu držiek, dobre ich prehrejte a potom pridajte aj zvyšok. Krátko opečte a pridajte rascu, korenie, soľ a papriku. Premiešajte a podlejte 2 – 3 dcl vody, podľa toho koľko budete potrebovať šťavy. Uduste držky do mäkka a potom pridajte prelisovaný cesnak. Z múky a vody pripravte zátrepku a vmiešajte ju do perkeltu. Množstvo múky a vody voľte podľa toho koľko a akej hustej šťavy budete potrebovať k prílohe. Nechajte prejsť 5 minút varom, vypnite platňu a pridajte majoránku. Ochutnajte a prípadne ešte dosoľte. Toto jedlo môže byť aj trochu pikantnejšie takže trochu štiplavej papriky alebo čili ho zvýrazní.

Doslov

Podávajte s knedľou, haluškami (nokerlami), cestovinou, zemiakmi alebo len s chlebom.

*Po zlých skúsenostiach už kupujem len slovenské držky.