Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Strapačky čodomdal

V recepte, ktorý pridávam využijeme na strapačky zvyšok po škvarení masti, ale kto ho nemá môže použiť aj škvarky.

Niečo dobré treba navariť aj pre deti a tak pribudol recept na grízik. 

Tlakový hrniec šetrí čas aj peniaze, preto ešte recept aj na jeho využitie.

Predslov

V tomto recepte využijeme na strapačky zvyšok po škvarení masti. Bolo by škoda vyhodiť to najlepšie čo v hrnci a na site zostalo. Namiesto toho ale môžete použiť 200 g škvariek, ktoré v mixéri nahrubo nasekáte.

Strapačky

Budete potrebovať: zemiaky 900 g, kyslú kapustu (bez šťavy) 500 g, masť kopcom polievkovú lyžicu, soľ jednu polievkovú lyžicu do vody, jednu kopcom čajovú lyžičku na zemiaky a jednu čajovú lyžičku do kapusty, mleté čierne korenie štipku do kapusty a hladkú a polohrubú múku podľa potreby.

Kapustu medzi dlaňami vyžmýkajte, veľmi kyslú premyte a nakrájajte nadrobno. Do hrnca (v ktorom sa škvarila masť) dajte polovicu masti a ohrejte ju na 150°C. Potom pridajte kapustu a osoľte ju. Treba ju predtým ale ochutnať – možno bude dosť slaná. Občas premiešajte a na nízkej teplote ju trochu poduste. Do väčšieho kastróla nalejte vodu asi 3 cm pod okraj a osoľte ju. Prikryte ju a dajte zovrieť.

Zemiaky ošúpte, nastrúhajte najemno a osoľte. Premiešajte a postupne pridávajte múku* až kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu haluškového cesta. Až začne voda vrieť dajte na haluškovač polovicu cesta. Pretlačte ho do vody a premiešajte. Zatiaľ, kým voda začne vrieť, pridajte na kapustu polovicu obsahu sitka a zvyšok masti. Vriacu vodu s haluškami zalejte 2 dcl studenej vody. Až znovu začne vrieť, halušky povyberajte pomocou sitka do hrnca s kapustou. Rovnakým postupom zavarte aj zvyšok cesta. Na kapustu pridajte aj zvyšok škvariek a premiešajte. Druhú polovicu halušiek uvarte a povyberajte do hrnca. Vodu preceďte. Obsah hrnca premiešajte a je hotovo.

Doslov

Podávajte s varenými zemiakmi, s chlebíkom alebo len samotné.

* Na halušky všeobecne sa nehodia skoré zemiaky, lebo obsahujú veľmi veľa vody. Odcedenie a pridanie vajíčka nie je dobrým riešením. Treba používať neskoré zemiaky a čím sú staršie, tým sú na halušky vhodnejšie. Podľa toho treba voliť aj druh múky. Tie skoršie majú veľa vody a preto je na ne vhodnejšia polohrubá múka. Na tie menej vodavé použite pomer dva diely polohrubej ku jednému dielu hladkej. Podľa toho, koľko bude na zemiakoch po strúhaní vody, môžete tento pomer meniť. Takže nakoniec na tie staršie zemiaky môžete použiť len hladkú múku.

 

Predslov

Na prvý pohľad veľmi jednoduchý recept, ale potrebujete ešte niečo navyše vedieť ak ...

Krupicová kaša

Budete potrebovať detskú krupicu* cca 140 g, mlieko 1 l, kr. cukor 60 g, soľ štipku, maslo cca 40 g, škoricu, kakao alebo čokoládu - podľa chuti.

Do hrnca s nepriľnavým dnom vlejte mlieko a osoľte ho. Zapnite ohrev a za stáleho miešania vsypte polovicu krupice. Potom postupne vsypte aj zvyšok krupice. Varte pomaly, kaša sa musí dobre povariť, hlavne ak ju robíte pre malé deti. Stále neprestávajte miešať, až kým nezhustne. Potom pridajte cukor a miešajte kým kaša nezačne vrieť. Krátko povarte a ešte za horúca prelejte do tanierov**.

Povrch kaše v tanieri posypte tenkou vrstvičkou cukru a rozložte po nej pár plátkov masla. Až sa trochu rozpustí môžete kašu posypať škoricou, kakaom alebo nastrúhanou čokoládou.

Doslov

*Kvalita kaše je pre konečný výsledok veľmi dôležitá. V poslednom čase sa objavili dosť mizerné výrobky, takže kupujte radšej tam, kde si môžete vybrať z viacerých značiek.

**Na horúcej kaši si môžete spáliť jazyk a naopak výraz „ako zimný gríz“ veľmi dobre poznáte. Tanier musí byť dostatočne hlboký, aby kaša neskončila na obruse a dostatočne široký a plytký aby sa kaša postupne od kraja dala začať jesť.

...ak už kaša v hrnci veľmi zhustne môžete ju doriediť mliekom alebo aj vodou.

...ak nechce kaša hustnúť nedosypte krupicu, ale dlhšie varte. Uvedené množstvo krupice musí stačiť. Keď je už mlieko horúce pridaná krupica by robila hrudky (a bruchabolenie).

...ak by ste pridali cukor priskoro mohla by sa začať krupica pripaľovať o dno (a robí to rada).

 

Predslov

Ďalšie jednoduché a rýchle jedlo pripravené v tlakovom hrnci.

Bravčové rezne na znojemský spôsob

Budete potrebovať rezne z karé 600 g, cibuľu 130-150 g, uhorky nakladané cca 150 g, masť jednu kopcom polievkovú lyžicu, soľ jednu čajovú lyžičku, mleté čierne korenie ½ čajovej lyžičky, hladkú múku jednu polievkovú lyžicu, plnotučnú horčicu jednu kopcom polievkovú lyžicu a horčicu na potretie rezňov.

Rezne z oboch strán zľahka naklepte a okrajové blany narežte. Rozložte ich vedľa seba a osoľte a okoreňte. Otočte na druhú stranu, potrite horčicou, osoľte a okoreňte. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. Uhorky nakrájajte na malé kocky. V tlakovom hrnci zohrejte masť na 170°C a cibuľku na nej poduste. Pridajte ešte uhorky a horčicu a zľahka premiešajte. Vložte rezne a podlejte 0,5 l vody. Až začne voda vrieť hrniec uzavrite a duste 45 minút. Vypnite platňu, hrniec odtlakujte a skontrolujte rezne či sú mäkké. Pripravte si zátrepku v 2 dcl vody. V hrnci preložte rezne tak aby ste mohli šťavu zatrepať. Zatrepte ju, nechajte krátko prejsť varom, prípadne ešte dosoľte a je hotovo.

Doslov

Servírujte s varenými zemiakmi, zemiakovou kašou alebo ryžou.

Toto jedlo môžete pripraviť aj bez tlakového hrnca, len rezne budete musieť dusiť o trochu dlhšie.