Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Kapusta

Od čias, keď žiadna loď nevyplávala bez súdkov s kyslou kapustou, prešlo už pekných pár rokov. Dnes v podstate skorbut nikomu nehrozí, máme dokonca už aj tabletky s Céčkom alebo si vytlačíme šťavu z citróna.

Kapusta, to nie je len vysoký obsah vitamínu C. Obsahuje aj vitamíny A, E, K, B1, B2 a S-metylmetionín (tzv vitamín U), minerály, enzýmy a dostatok vlákniny. Pomáha pri žalúdočných vredoch, hojení rán a v prevencii proti nádorom.

Pred štyrmi mesiacmi som zverejnil návod ako natlačiť kapustu do súdkov. Teraz je tá správna doba na jej využitie, (jeden zo súdkov máme už skoro prázdny), preto po Strapačkách uverejňujem aj recept na Koložvársku kapustu.

Predslov

Klužskú kapustu viac poznáme pod jej z maďarčiny (Kolozsvári káposzta) preloženým pomenovaním, prípadne aj ako Sedmohradskú kapustu.

Koložvárska kapusta

Budete potrebovať kyslú kapustu 500 g, hrubšie zomleté br. mäso 300 g, klobásu 80 g, guľatozrnnú ryžu 120 g, kyslú smotanu 200 ml, cibuľu 100 - 120 g, paradajkový pretlak jednu polievkovú lyžicu, mletú rascu jednu čajovú lyžičku, mleté čierne korenie 1/4 čajovej lyžičky, soľ jednu čajovú lyžičku, mletú červenú papriku jednu polievkovú lyžicu (sladkú alebo pomer sladkej a štipľavej podľa vašej chuti), br. masť dve kopcom polievkové lyžice + jednu polievkovú lyžicu na vymastenie pekáča.

Ryžu v sitku premyte vlažnou vodou, dajte ju do hrnca a zalejte vodou cca 1 cm nad ryžu. Stále dozerajte aby bolo dosť vody na varenie. Uvarte ju skoro do mäkka. Kapustu vyžmýkajte (veľmi kyslú premyte) a nakrájajte nadrobno. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. Na väčšej panvici (musí sa tam vojsť aj mäso) zohrejte lyžicu masti na 160°C. Vsypte 2/3 cibule, trochu ju opražte a pridajte tam mäso. Premiešajte, osoľte, posypte mletou paprikou a koreninami. Vmiešajte paradajkový pretlak a prelisovaný cesnak. Mäso ešte krátko opečte a odstavte z platne.

Dajte na ňu kastról a ohrejte v ňom zvyšok masti na 150°C. Pridajte zvyšok cibule a trochu ju opražte. Postupne doložte všetku kapustu a na nízkej teplote poduste. Podlejte 1 dcl vody. Osoľte a občas skontrolujte dno aby sa kapusta nedusila nasucho.

Kým sa kapusta udusí nakrájajte klobásu na kolieska. Pekáč dobre vymastite a nastavte si rúru na 200°C horný + dolný ohrev. Kapustu rozdeľte na tri nerovnaké časti a najväčšiu z nich rozložte na dno. Mäso rozdeľte na polovice. Jednu polovicu rozložte na kapustu a na ňu urobte vrstvu z ryže. Ďalšiu vrstvu bude tvoriť kapusta potretá smotanou. Predposlednú vrstvu vytvorte zo zvyšku mäsa a koliesok klobásy. Poslednou vrstvou bude zvyšok kapusty. Utlačte ju a môžete dať piecť na 40 minút. Po upečení nechajte 1/2 hodiny odpočívať.

Doslov

Ak máte nejaký zvyšok vajca, môžete ho vmiešať do smotany.

Podávajte samotnú, prípadne s varenými zemiakmi či chlebíkom