Predslov
Je to zjednodušená verzia jedného známeho receptu.
Bravčové pliecko na bratislavský spôsob
Budete potrebovať br. pliecko 400 g, cibuľu 80 g, mrkvu 100 g, petržlen 40 g, zeler 50 g, hrášok 120 g, masť jednu polievkovú lyžicu, mleté čierne korenie 1/8 čajovej lyžičky, mletú rascu 1/4 čajovej lyžičky, horčicu jednu polievkovú lyžicu, soľ jednu kopcom čajovú lyžičku, citrónovú šťavu 1 – 2 čajové lyžičky (podľa chuti), mlieko 3 dcl, smotanu jednu polievkovú lyžicu, hladkú múku jednu kopcom polievkovú lyžicu.
Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. Mrkvu a petržlen nakrájajte na drobno. Pripravte si aj ostrúhaný plát zeleru. Z mäsa obrežte najhrubšie šľachy a nakrájajte ho na kocky.
Masť ohrejte na 160°C a cibuľu na nej poduste. Zvýšte teplotu platne, pridajte mäso a opečte ho zo všetkých strán. Pridajte korenie, rascu, horčicu a soľ. Primiešajte aj všetku zeleninu a trochu ju opečte. Podlejte 1 dcl vody a 10 minút poduste. Podľa toho koľko ešte pustí mäso šťavy dolejte vodu. Mala by byť tak do 3/4 výšky mäsa. Zakryte a duste, kým nebude mäso mäkké. Potom povyberajte zeler a vsypte hrášok. Kým sa hrášok trošku povarí, z mlieka, smotany a múky urobte zátrepku. Vmiešajte ju do omáčky, pridajte podľa svojej chuti citrónovú šťavu a prípadne ešte dosoľte. Nechajte krátko prejsť varom a je hotovo.
Doslov
Podávajte s knedľami alebo s cestovinou.
Recept je vhodný aj pre tlakový hrniec.