Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Turkey

 

Medzinárodný názov Turecka už nebude Turkey ale Türkiye.

Je to dobrá správa aj pre tých, ktorým vyhľadávač stále ponúkal turecké jedlá namiesto jedál z morky. A zaujímavosti o morkách namiesto o Turecku. Samozrejme to nepôjde z hodiny na hodinu, ale už sa to dalo do pohybu.

Pred pár dňami sa mi stala taká mimoriadna udalosť. V jednom miestom obchode som kúpil mrazené morčacie pečene a to dokonca zo slovenského chovu. Hovorí sa že jedna lastovička leto nerobí, ale aj tak pridávam recept na túto pochúťku.

Dá sa použiť aj na jahňaciu pečeň, ale to by som už asi chcel od slovenských obchodov priveľa.

Predslov

Kombinácia morčacej pečene a anglickej slaniny v omáčke z kyslej smotany so šalviou je vynikajúca.

Morčacia pečeň na anglickej slanine

Budete potrebovať morčaciu (alebo jahňaciu) pečeň 500 - 600 g, anglickú (oravskú, gazdovskú) slaninu 100 g, cibuľu 150 g, kyslú smotanu 1,5 dcl, vývar 3 dcl¹, soľ jednu + 1/2 čajovej lyžičky, mleté čierne korenie 1/2 + 1/4 čajovej lyžičky, hladkú múku jednu kopcom polievkovú lyžicu, hrubú múku na obaľovanie, br. masť jednu kopcom polievkovú lyžicu (rastl. olej dve lyžice) + jednu polievkovú lyžicu (olej jednu polievkovú lyžicu), čerstvú šalviu 5 lístkov (sušenú jednu kopcom čajovú lyžičku).

Pečeň odblaňte a nakrájajte na menšie kusy (asi ako väčší orech). Slaninu nakrájajte na plátky a tie na pásiky. Cibuľu prekrojte na polovicu a nakrájajte z nej mesiačiky. Do taniera nasypte hrubú múku a rozmiešajte ju z 1/2 čajovou lyžičkou korenia a čajovou lyžičkou soli. Kúsky pečene obaľte touto múkou.

Vo väčšej panvici ohrejte kopcom lyžicu masti a opečte na nej slaninu. Vyberte ju na papierovým obrúskom vystlaný tanier a do výpeku dajte cibuľu. Dobre ju poduste a odstavte z platne.

Na platňu dajte panvicu s nepriľnavým dnom a na zvyšku masti opečte zo všetkých strán kúsky pečene.

Na platňu vráťte panvicu s cibuľou a pridajte do nej nadrobno nakrájané lístky šalvie. Trochu ich opečte. Vývar ohrejte a nachystajte k panvici. Pridajte hladkú múku, urobte zápražku a zalejte ju vývarom. Dobre rozmiešajte a krátko povarte. Vložte opečené kúsky pečene a pridajte smotanu. Okoreňte, osoľte a vmiešajte opečené kúsky slaniny.

Doslov

Podávajte s ryžou, slovenskou ryžou (ovsíkmi) alebo inou cestovinou. Môže to byť aj zemiaková kaša, varené zemiaky alebo pečené batáty.

¹Ak nemáte vývar povarte kocku bujónu v 3 dcl vody.

 

 

 

 

Predslov

Je ťažké vybrať recept na prvý koláč bez polotovaru a tak som výber prenechal na manželku, keďže koláče sú jej parketa.

Perníkový koláč

Budete potrebovať práškový cukor 300 g, hladkú múku 400 g, dve vajcia, 0,5 l mlieka, rastl. olej 1 dcl, kypriaci prášok do perníka 20 g, kypriaci prášok do pečiva 6 g, jednu kopcom čajovú lyžičku mletej škorice, dve kopcom polievkové lyžice kakaa, čokoládu na varenie 100 g, maslo 50 g, lekvár alebo džem podľa potreby.

Rúru si dajte vyhriať na 180°C horný+dolný ohrev.

V mise zmiešajte múku s cukrom a pridajte všetky suché ingrediencie*. Dobre premiešajte a rozklepnite na to vajcia. Vlejte polovicu oleja a polovicu mlieka. Pomocou ručného mixéra rozmiešajte na hladké cesto do ktorého postupne vmiešajte zvyšok oleja a mlieka. Papier na pečenie dajte na plech a vylejte naň cesto. Rovnomerne rozotrite po plechu a dajte piecť.

Kastrólik umiestnite na nádobu s vriacou vodou** a roztopte v ňom čokoládu. Keď sa roztopí vmiešajte do nej maslo.

Po 40 minútach špajdľou skontrolujte*** cesto či je už upečené. Ak nie, pečte ešte 5 minút a znovu ho skontrolujte.

Upečené cesto ešte zahorúca poprepichujte špajdľou a potrite ho lekvárom. Keď vychladne potrite ho čokoládovou polevou.

Doslov

* s týmto výrazom sa občas stretnete v receptoch a patria sem všetky sypké suroviny ako múka, cukor a zároveň aj koreniny.

** tomuto spôsobu ohrevu sa hovorí ohriať vo vodnom kúpeli alebo ohriať nad parou.

*** keď je cesto upečené špajdľa zostane čistá.