Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Človek mieni - covid mení

Som po troch týždňoch nechcenej pauzy späť na stránke. Obaja s manželkou sme to poriadne schytali a veľmi pomaly sme sa z nemoci zotavovali. Tesne predtým som ešte stihol prerobiť jedno video do novej verzie a dnes som dokončil video k veľmi pohodovému receptu na rezne z bravčového pliecka, prípadne z krkovičky.

Predslov

Mám pár obľúbených webstránok na ktoré si idem po inšpiráciu, keď neviem čo uvariť. Nasledujúci recept je zo stránky bonvivani.sk a je to jeden z tých jednoduchých receptov, ktoré sú dokonalé a netreba už na nich nič meniť.

Bravčové pliecko na cibuli

Budete potrebovať hrubšie nakrájané rezne z bravčového pliecka 500 – 600 g, br. masť jednu kopcom polievkovú lyžicu, cibuľu 150 g, cesnak 15 g, jednu čajovú lyžičku celej rasce, mletú sladkú papriku jednu kopcom čajovú lyžičku, hladkú múku jednu kopcom polievkovú lyžicu, mleté čierne korenie a soľ podľa potreby.

Cibuľu ošúpte a nakrájajte na polkolieska. Ošúpte aj cesnak.

Pekáč vymastite a na dno rozložte cibuľu a cesnak. Posypte ich rascou. V múke rozmiešajte mletú papriku. Môžete tam pridať aj grilovacie korenie alebo oregano. Rezne z oboch strán okoreňte a obaľte múkovou zmesou.

Rúru dajte vyhriať na 200°C horný + dolný ohrev.

V panvici ohrejte zvyšok masti na 190°C. Rezne opečte z každej strany 2 minúty, rozložte v pekáči na cibuľu a osoľte ich. Do panvice nalejte 3 dcl vody a dajte zovrieť. Odškrabte do nej aj pripečeniny zo dna a vlejte ju do pekáča. Rezne dajte do rúry piecť. Priebežne podlievajte a po 1/2 hodine rezne otočte. Pečte kým nebude mäso mäkké.

Doslov

Podávajte s varenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou. Prípadne s ryžou alebo slovenskou ryžou – vtedy ale dajte prevrieť o 1 dcl vody viac.

Recept sa dá použiť aj na rezne s krkovičky.

 

Predslov

Netradičné, chutné a rýchle jedlo na dovolenke, chate, záhrade ale aj pre nečakanú návštevu.

Kuracie stehná na stredomorský spôsob

Budete potrebovať kuracie stehná cca 1kg alebo vykostené kuracie stehná 700 - 800 g, br. masť jednu kopcom polievkovú lyžicu (olej 2 polievkové lyžice), kvalitnú klobásu 100 g, lúpané paradajky konzervu 400 g, jednu stredne veľkú červenú cibuľu, dve väčšie papriky (najlepšie rôznych farieb), jeden väčší strúčik cesnaku, vykôstkované čierne olivy 30 g (nemusia byť), jednu kopcom čajovú lyžičku soli, mleté čierne korenie ¼ čajovej lyžičky a mletú sladkú papriku jednu čajovú lyžičku.

Stehná vykostite a pokrájajte na menšie časti - tak aby vošiel jeden kus na polievkovú lyžicu. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na mesiačiky. Papriky prekrojte a zbavte jaderníka a semiačok. Nakrájajte na prúžky. V kastróle zohrejte tuk na 180 °C a dobre na ňom opečte (orestujte) mäso. Pridajte cibuľu a papriky. Tekutý obsah konzervy s lúpanými paradajkami prelejte cez prsty do rajnice a väčšie kusy paradajok rozmačkajte. Trochou vody vypláchnite konzervu a vlejte ju do rajnice. Ošúpte cesnak a prelisujte do rajnice. Pridajte všetky koreniny a dajte dusiť na 20 minút. Klobásu ošúpte (len ak sa dá) a nakrájajte na kolieska. Pridajte do rajnice, pridajte aj olivy a nechajte ešte podusiť 10 minút. Ochutnajte, prípadne ešte dosoľte a je hotovo.

Doslov

Môžete podávať aj bez prílohy len s poriadným krajcom chleba. (Aby bolo čo námáčať do šťavy).