Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Leto je tu

Ročné obdobie na ktorá sa najviac tešíme. Čas oddychu a dovoleniek, čas prázdnin. Pre niektorých rodičov ale povinnosť naviac, treba sa postarať o hladné detské brušká. Budem sa vám pri tom snažiť pomôcť svojimi ľahko zvládnuteľnými receptami.

Tentokrát to budú tri nové recepty.

Predslov

U nás doma veľmi obľúbený:

Zdravý koláč

Budete potrebovať jemné ovsené vločky 100 g, mleté vlašské orechy 100 g (namiesto nich môžete použiť mleté sušienky), med100 g (ak chcete koláčik menej sladký, dajte len 50 g), strúhaný kokos 200 g, maslo 200 g (môže byť aj rastlinný tuk), banány 3 ks, vajcia 2 ks, menšie jablká 2 ks (alebo jedno veľké), mletá škorica 1/8 čajovej lyžičky, štipku soli a ľubovolné nasekané oriešky na posypanie.

Najprv dajte rozpustiť maslo. Banány ošúpte, nakrájajte na kolieska a rozmačkajte. Jablká bez šupky nastrúhajte nahrubo. Vo väčšej miske dobre vymiešajte vajcia s medom. Pridajte ovsené vločky, mleté orechy (sušienky), strúhaný kokos a jablká. Zmes dobre premiešajte. Potom vmiešajte banány a maslo. Pridajte škoricu, soľ a kypriaci prášok a zase dobre premiešajte. Naplňte do formy vyslanej papierom na pečenie a vrch posypte nasekanými orieškami. Pečte 50 minút pri 170°C H+D ohrev. Po upečení nechajte 45 minút odpočívať.

Doslov

Podávajte so šľahačkou, kyslou smotanou alebo s hustým bielym jogurtom.

Predslov

Varí sa vo východnej Európe, Strednom východe aj na juhu Ázie. V Azerbajdžane je národným jedlom. Má mnoho podôb a variánt.

Pilaf z kuracích pŕs

Budete potrebovať kuracie prsia 500 g, dlhozrnnú ryžu 250 g, olivový olej 3 polievkové lyžice, cibuľu cca 120 g, dva strúčiky cesnaku, slepačí bujón dve kocky, hrozienka dve polievkové lyžice, soľ 1/2 čajovej lyžičky, masalu na kurča 10 g (môžete použiť obľúbenú koreniacu zmes na kurča), čierne mleté korenie 1/4 čajovej lyžičky, mletú škoricu 1/4 čajovej lyžičky, nastrúhanú kôru z jedného citróna (môže byť aj sušená), mletú rascu 1/4 čajovej lyžičky, kari korenie 1/8 čajovej lyžičky.

Kuracie prsia nakrájajte na kocky. Osoľte a pridajte polovicu rasce a korenia. Posypte masalou a polovicou škorice. Prelisujte na to strúčik cesnaku, zalejte lyžicou oleja a dobre premiešajte.

Dajte zovrieť 6,5 dcl vody. Rozdrobte do nej kocky bujónu a povarte 5 minút.

Cibuľu nakrájajte na drobno a rozdeľte na dve rovnaké časti.

V kastróle dajte ohriať lyžicu oleja na 160°C. Kým sa zohreje dobre premyte ryžu. Na ohriaty olej dajte polovicu cibule. Pridajte zvyšok rasce, korenia a škorice. Pridajte aj kari korenie a citrónovú kôru a trochu opečte. Nasypte na to ryžu a zalejte ju 5,5 dcl bujónu. Na ryžu nasypte polovicu hrozienok a uvarte ju do mäkka.

V kastróle dajte ohriať lyžicu oleja na 160°C. Pridajte zvyšnú cibuľu a poduste ju kým trochu nezmäkne. Potom prilisujte strúčik cesnaku a trošku ho opečte. Vložte mäso a dobre ho opečte zo všetkých strán. Na opečené mäso nasypte zvyšok hrozienok a podlejte ho bujónom. Mäso uduste do mäkka, ochutnajte a prípadne dosoľte. Na tanier naložte najprv ryžu a na ňu porciu mäsa.

Doslov

Množstvo soli na mäso upravte podľa toho, aká slaná je koreniaca zmes na kurča.

Predslov

Táto výborná polievka je hustá ako guláš a hodí sa aj ako samostatné jedlo.

Šošovicovo zemiaková hustá polievka

Budete potrebovať šošovicu 300 g, zemiaky 500 g, zeler cca 80 g, cibuľu 70 – 80 g, cesnak 2 strúčiky, slaninu 50 g, krájané paradajky konzervu 400 g, masť jednu polievkovú lyžicu, slepačí bujón jednu kocku, soľ jednu čajovú lyžičku, mleté čierne korenie 1/2 čajovej lyžičky a petržlenovú vňať na ozdobenie.

Šošovicu starostlivo premyte. Slaninu nakrájajte na drobné kocky, cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. Zeler ostrúhajte a nakrájajte na malé kocky, zemiaky tiež ostrúhajte a nakrájajte na kocky.

Masť ohrejte v hrnci (min 3 l) na 170°C a opražte na nej slaninu spolu s cibuľou. Cesnak ošúpte a prelisujte do hrnca. Pridajte zeler a prilejte 7 dcl vody. Vmiešajte do nej bujón. Osoľte a pridajte zemiaky. Pridajte aj odcedenú šošovicu a konzervu paradajok. Konzervu vypláchnite 2 dcl vody a vlejte do hrnca. Zemiaky a šošovicu uvarte do mäkka, okoreňte a prípadne dosoľte.

Doslov

Podávajte s chlebom