Smotana – ako sa vyznať v názvoch
Smotana je ďalšou potravinou kde začínajúcim kuchárom názvy zamotávajú hlavu.
Smotanou sa môže nazývať len výrobok z mlieka s obsahom tuku najmenej 10%.
(Preto na obale nízkotučnej (odtučnenej) „smotany“ nenájdete názov smotana. Označenie Nízkotučná smotana môžete nájsť len na cenovke pod výrobkom - za predpokladu že obchodný reťazec je imúnny voči pokutám alebo si na ne zarobí.)
Najčastejšie sa v obchodoch stretnete so smotanou:
-na varenie
-na šľahanie
-kyslou
-sladkou
-pochúťkovou
-čerstvou
-do kávy
Čo sú toto za smotany a na čo sa používajú?
Vyhláška pozná len:
smotanu - tuk od 10 do 35%
smotanu na šľahanie - tuk od 28 do 35%
vysokotučnú smotanu na šľahanie - tuk nad 35%.
Okrem toho povoľuje použitie názvov „smotana do kávy“ a „smotana na varenie“.
Kyslá smotana je už kyslomliečny výrobok, ale aj tak musí spĺňať podmienku minimálneho množstva tuku10%. Niekedy je označená aj ako pochúťková, len sa treba lepšie pozrieť a nájdete tam aj slovo kyslá. Smotana označená ako čerstvá, na varenie alebo sladká je obyčajná smotana s obsahom tuku spravidla 10 až 15%. Ak sa v recepte stretnete s tým že tam treba dať smotanu, tak sa jedná práve o túto. Na obaloch môžete nájsť aj označenie „trvanlivá“ alebo „UHT“ čo značí že bola ošetrená ultravysokotepelným ohrevom.
Spojenie „Rastlinná smotana“, „Ryžová smotana“, „Odtučnená smotana“ a podobné nezmysly sú jednoznačne klamaním zákazníkov. Možno by bolo dobré sa zamyslieť, do akého obchodu to vlastne chodíte nakupovať.