Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Smotana – ako sa vyznať v názvoch

Smotana je ďalšou potravinou kde začínajúcim kuchárom názvy zamotávajú hlavu.

Smotanou sa môže nazývať len výrobok z mlieka s obsahom tuku najmenej 10%.

(Preto na obale nízkotučnej (odtučnenej) „smotany“ nenájdete názov smotana. Označenie Nízkotučná smotana môžete nájsť len na cenovke pod výrobkom - za predpokladu že obchodný reťazec je imúnny voči pokutám alebo si na ne zarobí.)

Najčastejšie sa v obchodoch stretnete so smotanou:

-na varenie

-na šľahanie

-kyslou

-sladkou

-pochúťkovou

-čerstvou

-do kávy

Čo sú toto za smotany a na čo sa používajú?

Vyhláška pozná len:

smotanu - tuk od 10 do 35%

smotanu na šľahanie - tuk od 28 do 35%

vysokotučnú smotanu na šľahanie - tuk nad 35%.

Okrem toho povoľuje použitie názvov „smotana do kávy“ a „smotana na varenie“.

Kyslá smotana je už kyslomliečny výrobok, ale aj tak musí spĺňať podmienku minimálneho množstva tuku10%. Niekedy je označená aj ako pochúťková, len sa treba lepšie pozrieť a nájdete tam aj slovo kyslá. Smotana označená ako čerstvá, na varenie alebo sladká je obyčajná smotana s obsahom tuku spravidla 10 až 15%. Ak sa v recepte stretnete s tým že tam treba dať smotanu, tak sa jedná práve o túto. Na obaloch môžete nájsť aj označenie „trvanlivá“ alebo „UHT“ čo značí že bola ošetrená ultravysokotepelným ohrevom.

Spojenie „Rastlinná smotana“, „Ryžová smotana“, „Odtučnená smotana“ a podobné nezmysly sú jednoznačne klamaním zákazníkov. Možno by bolo dobré sa zamyslieť, do akého obchodu to vlastne chodíte nakupovať.