Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Varíme na plyne

Panvica s rozpáleným olejom a pod ňou plameň – to nie je práve najšťastnejšia kombinácia. Napriek tomu je to denná realita v státisícoch domácností na Slovensku a dennou realitou sú aj požiare, ktoré má táto kombinácia na svedomí.

Riziko výrazne znížite ak budete dodžiavať týchto pár rád:

  • Platňa na plynový sporák – panvica je na nej oveľa stabilnejšia a keď z nej nešťastnou náhodou vyfrkne olej je oveľa menšie riziko že sa vznieti. Jej priemer by mal byť minimálne 20cm.
  • Pokrievka – pri vznietení oleja v panvici jednoducho ňou panvicu zakryjete. Zabránite tak prístupu vzduchu ku plameňu. Samozrejme jej priemer musí byť väčší ako priemer panvice. Ak takú nemáte môžete použiť plech na pečenie. Prichystajte si ju už dopredu, aby bola v prípade potreby poruke.
  • Zadné horáky – používajte ich prednostne, hrozí tak oveľa menšie riziko že zhodíte panvicu z platne a tak zapálite olej a - to by bolo najhoršie - že tak zapálite aj seba.
  • Hasiaca deka – ak je horiaci olej aj mimo panvice a hrozí požiar, je jej použitie nevyhnutné. V dosahu by ste mali mať aspoň tú najmenšiu 1x1m.
  • Penový hasiaci prístroj – tento typ je ideálny pre požiare v kuchyni. Kupujte s objemom min 1l ale lepší je 2l.
  • Rúčky – snažte sa ich mať otočené tak aby ste o ne nechcene nezavadili, ale tak aby sa nedostali nad plameň susedného horáka.
  • Prívodné šnúry (káble) k spotrebičom – zastrčené v zásuvkách v blízkosti sporáka sa aj pri malom pohybe mixéra alebo šľahača dokážu s neuveritelnou presnosťou omotať okolo rúčky panvice a strhnúť ju.
  • Voda – nikdy ňou olej nehaste! Len by ste to ešte zhoršili.
  • Rukávy – ale aj iné voľné časti odevu si koledujú o problém.
  • Chňapky – hoci magnet v nich a kovový kryt digestora vás budú lákať aby ste ich tam umiestnili nedajte sa zviesť. Môžu byť hocikde, len nie nad sporákom! To platí pre všetko čo dokáže horieť.
  • Aerosolové rozprašovače a plynové zapaľovače – nesmú byť v blízkosti ohňa (ale aj iného zdroja tepla). Je to doslova natlakovaná bomba plná horľavého plynu.
  • Digestor – pravidelne ho udržujte čistý aby mastné výpary v ňom nevytvorili horľavú vrstvu.

A keď už predsa vznikne požiar nezabudnite hneď zavrieť horák (plyn).