Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Snažil som sa o ľahko zvládnuteľný postup, napriek tomu sa budete musieť plne sústrediť. Šišky sa proste nedajú odflákať.

Fašiangové šišky

Budete potrebovať hladkú múku 150 g, polohrubú múku 350 g, dve vajcia, čerstvé droždie 40 g, rastl. olej 1 dcl, kr. cukor jednu čajovú lyžičku, štipku soli, vlažné mlieko 2,5 dcl, kr. cukor 70 g, rum jednu polievkovú lyžicu (nemusí byť) a nastrúhanú kôru z 1/2 citróna (nemusí byť).

Suroviny si pripravte hodinu vopred, musia mať aspoň približne rovnakú teplotu.

Múky v miske zmiešajte a vytvorte v strede jamku. Pridajte lyžičku cukru, vlejte polovicu mlieka a rozdrobte do neho droždie. Zakryte a nechajte 10 minút rozkvasiť. Pridajte soľ, cukor, vajce a žĺtko. Premiešajte a pridajte olej. Môžete pridať aj rum a citrónovú kôru. Po malých dávkach prilievajte mlieko a vypracujte cesto. Nemusíte použiť presne 2,5 dcl, možno bude stačiť aj menej alebo budete potrebovať aj viac. To závisí od múky. Cesto po vymiesení musí byť mäkké, pružné a lesklé. Vytvorte z neho bochníček a posypte ho zľahka múkou. Cesto zakryte a nechajte kysnúť 30 – 40 minút (malo by zdvojnásobiť svoju veľkosť).

Môžete urobiť tzv prstový test. Zatlačte cesto prstom a sledujte ako sa bude jamka správať. Ak sa rýchle vyplní je ešte nevykysnuté, ak sa vyplní pomaly je už vykysnuté. No ak sa nevyplní je zle, lebo prekyslo.

Pracovnú dosku pomúčte, vyklopte na ňu cesto a premiešajte ho. Vyváľkajte ho na hrúbku cca 1 cm. Vykrajovátkom alebo tenkým pohárom o priemere  6 - 7 cm vykrojte šišky. Preložte ich na pomúčený obrúsok, zakryte a nechajte ešte podkysnúť. Zvyšok cesta ešte premieste, vyváľkajte a vykrojte šišky. Do kastróla nalejte olej na výšku 2 cm a ohrejte na 170°C. Pripravte si aj nádobu na vyberanie šišiek a vysteľte ju papierovým obrúskom.

Šišky oprášte od múky a v strede prstami preseknite, aby sa vytvorila dierka. Pretáčajte ich tak aby vrchná strana šla do oleja. Zakryte pokrievkou a vyprážajte cca 4 minúty. Z druhej strany už vyprážajte bez pokrievky. Pri vyberaní ukladajte naležato. Keď trochu vychladnú môžete ich uložiť vedľa seba nastojato, ale nie natesno.

Pri servírovaní posypte práškovým cukrom a navrch dajte trochu lekváru alebo džemu.

Doslov

Ostalo vám ešte z jedného vajca bielko, tak z neho môžete vyšľahať sneh.