Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Tento jednoduchý recept je bez pridaného tuku.

Plnená paprika

Budete potrebovať: mleté bravčové pliecko 350 g, guľatozrnnú ryžu 100 g, papriky vhodné na naplnenie 4 ks , jedno vajce, paradajkový pretlak 1 – 2 kopcom polievkové lyžice (podľa hustoty), mletú sladkú papriku jednu polievkovú lyžicu, zeleninový bujón 1/2 kocky, soľ jednu kopcom čajovú lyžičku + jednu čajovú lyžičku, čierne mleté korenie 2 x 1/8 čajovej lyžičky, hladkú múku podľa potreby a mlieko 3 dcl.

Ryžu zľahka prepláchnite a uvarte skoro do mäkka. Nechajte vychladnúť.

Z paprík odrežte koniec s jaderníkom.

Mäso zomeľte na otvoroch Φ 6 mm. Môžete použiť aj – nie veľmi najemno – zomleté mäso z obchodu. Mäso osoľte (kopcom čajová lyžička), okoreňte polovicou korenia a pridajte mletú papriku. Pridajte väčšiu časť ryže a vajce a dobre premiešajte. Doložte zvyšnú ryžu a zase dobre premiešajte.

Do väčšieho kastróla dajte variť liter vody. Pridajte bujón a pretlak. Dobre rozmiešajte a pridajte zvyšok korenia.

Pripravte si tanier s hladkou múkou na obaľovanie. Papriky naplňte mäsovoryžovou zmesou cca 3 mm pod okraj. Mäsovú časť obaľte v múke a papriky dajte variť do kastróla. Po desiatich minútach do kastróla pridajte zvyšok soli.

Ruky si namočte do studenej vody a zo zvyšnej zmesy vytvarujte guľky. Obaľte ich v múke a dajte variť k paprikám. Po chvíli opatrne skontrolujte či sa neprilepili o dno. Varte 30 minút a občas ich skontrolujte. Po uvarení vyberte papriky z kastróla. Z mlieka a dvoch lyžíc múky si pripravte zátrepku a vmiešajte ju do omáčky. Nechajte prejsť varom a vráťte papriky do omáčky. Keď ste použili dostatočne veľký kastról nemusíte pred zatrepaním vybrať papriky von. Ešte prípadne dosoľte a je hotovo.

Doslov

Podávajte s knedľou alebo varenými zemiakmi.

Stáva sa že nie všetci stravníci majú radi papriku. Vtedy urobte viac guliek, ale kvôli chuti naplňte aspoň pár paprík.