Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Na prvý pohľad sa to nezdá, ale patrí medzi diétnejšie jedlá.

Plnená sekaná

Budete potrebovať hrubšie zomleté br. pliecko 600 g, vajcia 5 ks, cibuľu 50 – 60 g, cesnak dva strúčiky, pečivo cca 60 g, slaninu pár plátkov, dve stredne veľké kyslé uhorky, červenú mletú papriku jednu čajovú lyžičku, soľ jednu čajovú lyžičku, čierne mleté korenie 1/2 čajovej lyžičky, korenie na fašírky (kebab a pod.) 1/2 čajovej lyžičky, majoránku jednu čajovú lyžičku, nasekanú petržlenovú vňať jednu polievkovú lyžicu, strúhanku na podsypanie.

Tri vajcia uvarte na tvrdo a dajte chladiť do studenej vody. Z pečiva obrežte kôrku, pokrájajte ho na menšie kusy a namočte v mlieku alebo vo vode. Cesnak a cibuľu ošúpte, cibuľu nakrájajte na drobno.

Mäso vložte do väčšej misy a pridajte k nemu vyžmýkané pečivo. Pridajte aj cibuľu, soľ a rozklepnite na to dve vajíčka. Na zmes prelisujte cesnak a nasypte všetky koreniny. Veľmi dobre premiešajte. Rúru si dajte vyhriať na 200°C horný + dolný ohrev. Vajcia ošúpte a uhorky prekrojte na štvrťky. Na papier na pečenie nasypte strúhanku a zmes na ňu rozložte. Do stredu uložte do radu vajcia a vedľa nich z oboch strán rozložte uhorky. Pomocou papiera na pečenie pritlačte zmes do stredu a vytvarujte z nej valec. Vrch posypte strúhankou a na papieri preložte do pekáča. Prebytočný papier zahnite a na vrch sekanej rozložte plátky slaniny. Polejte ju trochou oleja a podlejte 1 dcl vody. Zakryte alobalom, matnou stranou nahor, a dajte piecť na 50 minút. Potom odkryte a pečte ešte 20 minút alebo 10 minút zvrchu zapečte (silným horným ohrevom alebo grilom). Po upečení nechajte odpočinúť 1/2 hodiny.

Servírujte so zemiakovou kašou.

Doslov

V tomto prípade je lepšie si mäso zomlieť doma na doske (šajbe) s otvormi priemeru 6 mm. Veľmi najemno zomleté mäso z obchodu sa vôbec nehodí na konzistenciu sekanej alebo fašírok.