Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Je to jeden z tých receptov, kde sa dá mäso pripraviť v dostatočnom predstihu pred servírovaním. Lepšie sa aj krája lebo plnka je už zatuhnutá.

Plnené morčacie prsia

Budete potrebovať morčacie prsia 700 – 800 g. Hubovú (lesnú) zmes 200 g. Môžete použiť aj nadrobno nakrájané hlavičky šampiňónov. Jednu malú cibuľu 40 – 50 g, jednu väčšiu cibuľu cca 120 g, tri polievkové lyžice rastlinného oleja, štyri strúčiky cesnaku, dve vajcia, jednu polievkovú lyžicu ovsených vločiek, jednu polievkovú lyžicu nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate, soľ 2 x ½ čajovej lyžičky, čierne mleté korenie 1/8 čajovej lyžičky, ľubovoľnú koreniacu zmes na pečenú hydinu a 4 – 5 tenkých plátkov slaniny.

Na jednej polievkovej lyžici rastlinného oleja poduste 40 – 50 g nadrobno nakrájanej cibule. Pridajte nadrobno nakrájanú zmes húb a poduste 20 minút (šampiňónom bude stačiť 5 minút). Dajte vychladiť.

Cibuľu a cesnak ošúpte. Cibuľu nakrájajte na kolieska alebo na polmesiačiky. Nakrájajte na drobno aj petržlenovú vňať. Pripravte si aj plátky slaniny.

V hlbšom tanieri zmiešajte huby s ovsenými vločkami a petržlenovou vňaťou. Rozklepnite na to vajcia, pridajte ½ čajovej lyžičky soli a čierne mleté korenie. Dobre rozmiešajte.

V morčacích prsiach pomocou noža vytvorte dutinu pre plnku. Pripravte si väčšiu ihlu s niťou. Otvor v prsiach naplňte hubovou zmesou a zašite.

Do pekáča nalejte olej a na dno rozložte cibuľu tak aby mäso ležalo na nej. Vložte prsia a osoľte. Posypte koreniacou zmesou a pokryte plátkami slaniny. Do pekáča pridajte aj cesnak a prilejte 2 dcl vody. Zakryte alobalom a dajte piecť na 200°C, horný a dolný ohrev. Po 1 hodine alobal odstráňte a za občasného podlievania pečte ešte ½ hodiny.

Doslov

Podávajte s knedľou, ryžou alebo slovenskou ryžou.