Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Jednoduchý recept s veľmi dobrým výsledkom. Musíte však dodržať pár zásad o ktorých sa zmienim v doslove.

Domáce rožky

Budete potrebovať hladkú múku 500 g, droždie cca 20 g, br. masť 30 g (0,4 dcl oleja), cukor jednu čajovú lyžičku, soľ dve čajové lyžičky a vlažnú vodu cca 3 dcl.

Múku nasypte do misky na kysnutie alebo do misky miešača a urobte v strede jamku. Nalejte do nej 1 dcl vody, pridajte cukor a rozdrobené droždie a trochu zamiešajte. Masť trochu ohrejte aby bola tekutá. Keď droždie nabobtná (5-10 minút) pridajte soľ a vlejte masť. Rukou postupne do stredu primiešavajte múku. (Alebo cesto vymieste v kuchynskom robote). Podľa potreby dolievajte vodu. Vypracované cesto by nemalo byť veľmi tuhé a nemalo by sa lepiť. Cesto vytvarujte do bochníka, posypte trochou múky a zakryte kuchynskou utierkou alebo vekom a nechajte na teple kysnúť. Až vykysne* (cca 50 – 60 minút) preložte ho z misky na pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte na 10 aspoň približne rovnakých častí. Vytvarujte z nich bochníčky a tieto rozložte na pomúčenú utierku. Zakryte a nechajte 15 minút podkysnúť. Bochníčky rozváľkajte na trojuholníky. Ak sa cesto nelepí na podložku, tak ho zbytočne nepodsypávajte múkou. Trojuholníky zrolujte do tvaru rožkov. Rolujte od základne čo najhustejšie, aby mali rožky kvalitnú striedku. Pri rolovaní ich zároveň vyťahujte do strán. Toto je najťažšia časť prípravy a bude chcieť trochu cviku, kým ju dobre zvládnete. Rožky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie asi 3 cm od seba, zakryte utierkou a nechajte ešte 20 - 25 minút podkysnúť. Do rúry vložte nádobu (plech) s cca 1 l vody a vyhrejte ju na 230 °C, horný a dolný ohrev. Dajte rožky piecť a po 10 minútach vyberte opatrne nádobu s vodou von. Rúru otvárajte opatrne, aby vás para nespálila. Pečte ešte 10 – 15 minút, kým nebude kôrka pekne prepečená. Po upečení ich ešte nechajte zakryté pol hodiny odpočívať.

Doslov

* Môžete urobiť tzv prstový test.

Zatlačte cesto pomúčeným prstom a sledujte ako sa bude jamka správať.

Ak sa rýchle vyplní je ešte nevykysnuté, ak sa vyplní pomaly je už vykysnuté. No ak sa nevyplní je zle, lebo prekyslo.

 

Teraz tých pár zásad.

Na pečenie používajte kvalitnú múku alebo ju aspoň preosejte.

V kuchyni musí byť teplo a žiadny prievan. Môžete si pomôcť tak, že misku umiestnite na nejaké teplé miesto inak cesto nevykysne.

To isté platí aj pre rožky na plechu.

Do rúry dajte rožky piecť až 5 minút po tom, ako dosiahla nastavenú teplotu.