Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Jedna z tých polievok ktorým ja hovorím že to „istia“. Istia v čase, keď prídete domov hladní, dali by ste si sýtu teplú polievku a nie je čas na dlhé varenie.

Zemiaková polievka

Budete potrebovať zemiaky 600 g, mrveničku 4 polievkové lyžice, hladkú múku jednu kopcom polievkovú lyžicu, prepustené maslo alebo br. masť jednu kopcom polievkovú lyžicu (prípadne 2 polievkové lyžice rastlinného oleja), soľ jednu kopcom čajovú lyžičku, mletú rascu ¼ čajovej lyžičky, mletú sladkú papriku jednu čajovú lyžičku a majoránku jednu čajovú lyžičku.

Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky. Vložte do hrnca (min. 2 l), nalejte na nich 1,2 l vody a dajte variť. Osoľte a pridajte rascu. Až začne voda vrieť pridajte mrveničku. Keď už budú zemiaky uvarené urobte si zápražku. Pripravte si k ruke 3 dcl studenej vody. V kastróliku alebo rajničke (min. 0,5 l) ohrejte tuk na cca 160°C, pridajte múku a dobre rozmiešajte aby neostávali hrudky. Trochu ju popražte a potom pridajte papriku. Chvíľu ešte pražte a až zbadáte, že už začína trochu hustnúť (alebo zosilnie vôňa praženej múky), zalejte vodou a dobre premiešajte aby ste v polievke nemali hrudky. Vlejte k zemiakom a ešte aspoň 5 minút povarte. Vypnite platňu, pridajte majoránku a polievka je hotová.

Doslov

Táto polievka je základom pre mnoho ďalších polievok a aj základom pre vašu budúcu tvorivosť.