Predslov
Napriek svojej jednoduchosti je taký chutný, že ho mám radšej ako majonézový.
Gazdovský zemiakový šalát bez majonézy
Budete potrebovať zemiaky typu A alebo AB 1 kg, cibuľu 40 g, soľ jednu polievkovú lyžicu + 1/2 čajovej lyžičky, mleté čierne korenie 1/4 čajovej lyžičky, rastl. olej jednu polievkovú lyžicu, štyri stredne veľké kyslé uhorky a cca 0,5 dcl nálevu z uhoriek.
Zemiaky umyte od zeme a dajte variť. Vodu osoľte jednou polievkovou lyžicou soli. Zemiaky uvarte do mäkka, ale nesmú sa začať rozvárať. (Ak varíte typ B, tak si to dobre postrážte). Po uvarení ich nechajte vychladnúť a potom ich ošúpte.
Cibuľu nakrájajte na drobno a uvarte v 1 dcl vody do mäkka. Vodu osoľte 1/2 čajovou lyžičkou soli. Zemiaky nakrájajte na drobno na strunovom (drôtenom) krájači. Okoreňte a polejte rastl. olejom. Uhorky nastrúhajte na hrubo. Cibuľu, aj s vodou v ktorej sa varila, nalejte na zemiaky a pridajte aj uhorky. Prilejte aj nálev z uhoriek a dobre premiešajte. Ochutnajte a prípadne ešte dosoľte.
Doslov
Šalát nechajte ešte aspoň dve hodiny odpočinúť aby prešiel chuťami.