Pečeňové halušky
Budete potrebovať jedno vajce, jeden zemiak cca 100 g, zomletú alebo rozmixovanú pečeň 100 g (ideálne hovädziu ale môže byť aj iná), dva strúčiky cesnaku, polohrubú múku - podľa potreby, jednu kopcom čajovú lyžičku soli, čierne mleté korenie ¼ čajovej lyžičky, ½ kocky mäsového bujónu a majoránku jednu kopcom čajovú lyžičku.
Do kastróla s obsahom 2,5-3 l nalejte 2l vody, pridajte mäsový bujón a dajte variť. Zemiak ošúpte a nastrúhajte na jemno, na to rozklepnite vajce, pridajte pečeň, cez lis pretlačte na to cesnak, pridajte soľ, korenie a majoránku. Dobre premiešajte a postupným pridávaním múky dosiahnite hustotu vhodnú na hádzanie halušiek z dienka alebo pre haluškovač. Cesto hádžte do vriacej vody, halušky 5 minút povarte a potom odceďte. Kastról vypláchnite a naberte doň studenú vodu v ktorej halušky dobre premyte. A znova odcedte.
Doslov
Keď chcete mať halušky viac „pečeňovejšie“ použite 200g pečene a zemiak do cesta nedajte. Budú však tvrdšie.
Pri varení halušiek sa snažte o to aby voda už začala vrieť keď končíte s prípravou cesta. Aby už nestihlo zmeniť konzistenciu. (zrednúť)