Varená knedľa
Budete potrebovať polohrubú alebo hrubú* múku 600 g, sušené droždie 7 g, cukor jednu čajovú lyžičku, soľ dve čajové lyžičky a jedno vajce.
Múku nasypte do misky, urobte v strede jamku a nasypte do nej cukor. Nalejte naň 1 dcl vody a nasypte droždie. Trochu premiešajte, zakryte a nechajte ho rozkvasiť.
Potom na múku nasypte soľ, rozklepnite vajce a prilejte 2 dcl vody.
Dôkladne premiešajte a postupne podľa potreby dolievajte vodu. Vypracujte tuhšie cesto. Vymieste ho kým nebude nelepivé, hladké a lesklé. Zakryte a nechajte kysnúť 30 minút. Potom vyberte na pomúčenú dosku a trochu premieste. Rozdeľte** ho na štyri časti, každú premieste a vytvarujte z nej bochníček. Bochníčky rozložte na pomúčenú utierku, zakryte a nechajte kysnúť 10 minút.
(Keď nemáte dostatočne veľký kastról na varenie knedlí, môžete priamo variť tieto bochníčky. V tomto prípade ich ale nechajte kysnúť až 15 minút. Varte ich naraz v dvoch nádobách, ináč vám posledné prekysnú.)
Z vykysnutých bochníčkov zatočením vytvarujte knedle, zakryte ich a nechajte ešte 10 minút podkysnúť.
Dajte zovrieť také množstvo vody, aby knedle po vložení plávali. Prvé dajte variť najviac vykysnuté knedle. Varte zakryté presne 11 minút. (Bochníčky 8 minút).
Kým sa uvaria prichystajte si nádobu s rastlinným olejom, maslovačku a špicatú špajdlu.
Potom veľmi pomaly odkryte pokrievku, aby knedle nespľasli. Vyberte na mriežku, poprepichujte a potrite olejom***. Rovnako uvarte zvyšné knedle a je hotovo.
*čím je múka hrubšia, tým bude knedľa „ľahšia“
**kysnuté cesto nikdy nerežte nožom, ale ho len deľte
***knedle nemusíte potierať olejom, ak ich hneď použijete.