Predslov
Už sa zase opakujem, ale tie najjednoduchšie jedlá sú najlepšie.
Zemiakový prívarok
Budete potrebovať zemiaky 800 g, soľ 2 čajové lyžičky, jeden väčší bobkový list, nové korenie 4 bobuľky, cukor 1/4 čajovej lyžičky, ocot podľa chuti 1 - 1,5 polievkovej lyžice a štipku mletého čierneho korenia.
Na zápražku budete potrebovať br. masť jednu kopcom polievkovú lyžicu, jednu kopcom polievkovú lyžicu múky a 2 dcl vody.
Na zátrepku budete potrebovať mlieko 3 dcl a jednu polievkovú lyžicu múky. (Môžete pridať aj 1 - 2 polievkové lyžice smotany na šľahanie alebo 1 – 2 kopcom polievkové lyžice kyslej smotany).
Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Vložte ich do kastróla a zalejte vodou. Vody nalejte toľko, aby len zakryla zemiaky. Pridajte soľ, bobkový list a nové korenie a dajte variť.
Keď budú zemiaky uvarené urobte zápražku. Masť ohrejte na 150°C a nasypte na ňu múku. Opečte ju. Prichystajte si 2 dcl vody a keď už múka začne trochu hnednúť a rozvoniavať zalejte ju ňou. Dobre premiešajte a vlejte k zemiakom.
Z mlieka a múky urobte zátrepku a za stáleho miešania ju postupne vlejte k zemiakom. Potom z prívarku vyberte bobkový list a nové korenie a ešte 3 minúty ho povarte. Ochutnajte a prípadne ešte dosoľte. Vmiešajte ešte cukor a vypnite platňu. Vlejte ocot a rýchle premiešajte. Posypte korením a je hotovo.
Doslov
K prívarku môžete podávať pečenú klobásku alebo safalátku. Výborne sa hodí aj k fašírke.