Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Toto už bude trošku zložitejšia nátierka, skôr na slávnostnejšie príležitosti.

Baklažánová nátierka

Budete potrebovať: baklažán 300 – 400 g, sušené paradajky 50 g, tri polievkové lyžice olivového oleja, balzamikový ocot jednu čajovú lyžičku, tri strúčiky cesnaku, cibuľu cca 60 g, tri malé kyslé uhorky, nasekaný čerstvý tymián jednu kopcom čajovú lyžičku (môže byť aj sušený), nasekanú čerstvú petržlenovú vňať jednu polievkovú lyžicu, kremžskú horčicu jednu kopcom čajovú lyžičku.

Cibuľu a cesnak ošúpte. Cibuľu, sušené paradajky a uhorky nakrájajte na drobno. Baklažán umyte, odrežte koniec zo stonkou a nakrájajte ho na malé kocky.

V panvici ohrejte olivový olej a dajte tam dusiť cibuľu. Hneď ako začnú prvé kúsky hnednúť pridajte baklažán. Duste na nižšej teplote, často miešajte, skôr zmäkne a nebude prihárať. V žiadnom prípade nepridávajte ďalší olej. Keď bude dužina baklažánu vyzerať akoby nasiakla olej, pridajte paradajky a uhorky. Prilisujte cesnak. Pridajte petržlenovú vňat, tymián a horčicu. Prilejte balzamikový ocot a môžete to ešte dochutiť soľou. Nechajte zmes vychladnúť.

Oddeľte 2/3 zmesy a rozmixujte ju - nie veľmi najemno. Obe časti potom opäť zmiešajte. Môžete ale rozmixovať aj celú zmes.

Doslov

Nátierku je vhodné urobiť deň dopredu, je potom oveľa lepšia.