Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Prípravu rozdelím na dva spôsoby. Prvý je vhodný pri varení na platniach na ktorých je nárast teploty pomalý. Druhý je vhodný pre varenie na plyne alebo indukcii.

Vajcia na hniličku I

Budete potrebovať vajcia 1-2 na osobu podľa toho aké sýte raňajky si zvyknete robiť.

Vajcia vyberte z chladničky hodinu pred prípravou, aby sa ohriali. Škrupinu vajec prepichnite na hrubšom konci. Pripravte si stojany na vajcia do ktorých ich budete servírovať a ešte jeden tanier na ostatné vajcia. Do rajničky primeranej počtu vajec nalejte vodu tak 5 cm na výšku a dajte variť. Do vriacej vody lyžicou povkladajte vajcia. Varte 5 minút (L-ká 6minút) Vodu zlejte a napustite na vajcia studenú vodu. Vyberte jedno vajce, škrupinu rozbite na tupšom konci a odstráňte ju tak do 1/4 vajca. Vajce dajte do stojana (tanierika). Naplňte aj ostaté stojany a ostatné vajcia s odstránenými vrškami dajte do taniera.

Vajcia na hniličku II

Budete potrebovať vajcia 1-2 na osobu podľa toho aké sýte raňajky si zvyknete robiť.

Vajcia vyberte z chladničky hodinu pred prípravou, aby sa ohriali. Škrupinu vajec prepichnite na hrubšom konci Pripravte si stojany na vajcia do ktorých budete vajcia servírovať a ešte jeden tanier na ostatné vajcia. Do rajničky primeranej počtu vajec vložte vajcia a zalejte vodou tak aby boli celé zakryté. Dajte variť na silný stupeň aby voda čo najskôr začala vrieť. Varte 4 minúty (L-ká 5minút). Vodu zlejte a napustite na vajcia studenú vodu. Vyberte jedno vajce, škrupinu rozbite na tupšom konci a odstráňteju tak do 1/4 vajca. Vajce dajte do stojana (tanierika). Naplňte aj ostaté stojany a ostatné vajcia s odstránenými vrškami dajte do taniera.

Doslov

Uvariť vajce na hniličku nie je vôbec jednoduché. Môžete ich uvariť aj tisíc a aj tak nikdy nebudete presne vedieť ako je uvarené to posledné.

Keď musíte použiť vajcia rovno z chladničky, predĺžte var ešte o jednu minútu. Utrafiť dĺžku varenia sa aj tak vždy celkom nepodarí, vajcia nie sú rovnako veľké a nemajú rovnako hrubú škrupinu. Čerstvé vajce sa uvarí pozdejšie ako to, čo už nejaký čas pobudlo v predajni alebo u vás.