Predslov
Rýchla a sýta večera, keď nie je čas na dlhú prípravu jedla.
Cestoviny so syrovou omáčkou
Budete potrebovať: Cestoviny vretienka, kolienka a podobné 400 g, maslo 60 g, tavený syr 120 - 150 g, mlieko 2 dcl, 2 polievkové lyžice hladkej múky, soľ jednu polievkovú lyžicu + jednu kopcom čajovú lyžičku.
Do kastróla nalejte 3 l vody a keď zovrie nasypte do nej polievkovú lyžicu soli. Dajte do nej variť cestoviny. Do rajnice alebo kastróla (min. 3 l) dajte zohriať maslo a potom pridajte zátrepku pripravenú z múky a mlieka. Miešajte kým nezhustne, potom znížte teplotu a pridajte syr. Občas premiešajte kým sa syr celkom neroztopí. Ak by bola omáčka veľmi hustá prilejte ešte mlieko alebo si ponechajte na odcedených cestovinách trochu vody. Znížte teplotu platne a venujte sa cestovinám. Hotové cestoviny hneď po odcedení vložte do omáčky a dobre ich ňou obaľte. Pridajte soľ a je hotovo.
Doslov
Majte na pamäti že pripravujete cestoviny so syrovou omáčkou a nie syr s cestovinou. Ďalšou vecou ktorú musíte mať na pamäti pri príprave omáčky je že táto hneď po odstavení začne na cestovinách hustnúť a tak z toho môže byť pri servírovaní na tanieri jeden veľký zlepenec. Preto ju pripravte radšej redšiu.
Ak sa niekde v okolí nachádza zbytočný kúsok parmezánu, granapadana a podobne, tak je škoda ho navrch nenastrúhať.
Omáčka čaká na cestoviny. Je ľahšie omáčku (zeleninu, mäso a pod.) udržať teplú ako cestoviny. Tie rýchle chladnú a ľahko sa polepia.