Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

 

Predslov

Jedna z rokmi preverených klasík, ktoré má skoro každý rád. Veľmi vďačné jedlo, ktorého jednoduchú verziu ľahko zvládnete.

Francúzske zemiaky

Budete potrebovať zemiaky (typ A alebo B) 1,2 kg, špekáčiky 300 g, 4 vajcia, smotanu dve kopcom polievkové lyžice, 1dcl mlieka, malú cibuľu cca 60 g, soľ jednu kopcom čajovú lyžičku + ¼ čajovej lyžičky, mleté čierne korenie jednu čajovú lyžičku, korenie Americké zemiaky (ale môže byť aj grilovacie) jednu čajovú lyžičku, jednu polievkovú lyžicu hladkej múky, dve kopcom polievkové lyžice br. masti alebo prepusteného masla (alebo 4 polievkové lyžice rafinovaného oleja) a strúhanku podľa potreby.

Minimálne 3 hodiny pred pečením dajte uvariť zemiaky v šupke. Vodu osoľte kopcom čajovou lyžičkou soli. Spolu zo zemiakmi dajte variť aj tri vajcia, ktoré 8 minút po začiatku varu vyberiete. (Nezabudnite im pred varením prepichnúť škrupinu). Dajte pozor aby sa zemiaky nerozvarili, po uvarení ich sceďte a dajte vychladnúť.

Vychladené zemiaky a vajcia ošúpte. Ošúpte aj cibuľu a nakrájajte na drobno. Špekáčiky pokrájajte na menšie kocky . Trochou tuku vymastite pekáč a vysypte ho strúhankou. Zvyšok tuku ohrejte na panvici, pridajte cibuľu a trochu ju opečte. Pridajte špekáčiky a dobre ich opečte. Rúru si dajte zohriať na 210 °C horný a dolný ohrev. Cez drôtený krájač na zemiaky pretlačte polovicu zemiakov do pekáča, rovnomerne rozložte, trochu utlačte a posypte polovicou korenín. Ten istý krájač použite aj na vajcia a nakrájané ich rozložte na zemiaky v pekáči. Ďalšiu vrstvu vytvorte z obsahu panvice vrátane tuku. Na to pretlačte druhú polovicu zemiakov, rovnomerne rozložte, utlačte a posypte zvyškom korenín. Dajte piecť na 10 minút do rúry.

Do hrnčeka nalejte mlieko a rozšľahajte v ňom vajce. Pridajte smotanu, ¼ čajovej lyžičky soli, jednu polievkovú lyžicu hladkej múky a zálievku dobre vymiešajte. Po desiatich minútach vyberte pekáč z rúry a zemiaky po celom povrchu polejte zálievkou. Vráťte do rúry a pečte kým sa vrch neupečie do zlatava (cca 20 - 30 minút).

Po upečení nechajte ešte aspoň 20 minút odpočívať aby sa vám pri krájaní veľmi nerozpadali. Dobrým doplnkom pri servírovaní je cvikla.

Doslov

Trochu špeciálnejšie francúzske zemiaky pripravíte ak na vrch nastrúhate syr a v rúre ho ešte zapečiete. Namiesto špekáčikov môžete použiť kabanos, rôzne druhy klobás alebo údené mäso.