Palacinky
Budete potrebovať vlažné mlieko 8 + 1 dcl, hladkú múku podľa potreby, cukor 2 kopcom čajové lyžičky, 3 vajcia a 1/8 čajovej lyžičky soli. Rafinovaný rastlinný olej podľa potreby.
Do väčšieho hrnčeka nalejte 8 dcl mlieka, rozklepnite doňho vajcia, pridajte cukor, soľ a dobre premiešajte. (1dcl mlieka si ešte nechajte na prípadné riedenie cesta). Postupne primiešajte múku tak, aby ste mali cesto bez hrudiek. Cesto nechajte 30 minút v teple postáť.
Panvicu trochu omastite a zahrejte. Keď chcete zistiť či je panvica už dobre zahriata kvapnite na ňu trochu cesta . Správna teplota je, keď sa vám jedna strana palacinky upečie tak medzi 50 sekundami až 1 minútou (podľa hrúbky), záleží na tom ako veľmi upečené ich chcete mať. Naberačkou naberte 40-50 ml cesta a nalejte na panvicu. Pohybujte s panvicou tak aby sa cesto rozlialo po celom dne. Husté cesto sa vám nebude dať rozliať po celom dne, preto ho zrieďte polovicou zvyšného mlieka a ak to nepôjde ani pri druhej palacinke pridajte ešte trochu mlieka (ale ak ho veľmi zriedite budú sa vám palacinky trhať). Keď sa budú palacinky trhať aj pri hustejšom ceste, pridajte ešte jedno vajce. Až bude vrchná strana palacinky suchá alebo začnú okraje palacinky ružovieť obracačkou nakuknite pod ňu ako vyzerá spodná strana. Až usúdite, že to už vyzerá dobre upečené, zasuňte obracačku v polovici palacinky až na jej koniec a palacinku otočte. V prípade že sa vám pokrčí, pomocou vidličky a obracačky ju opatrne vyrovnajte. Upečte aj druhú stranu, vyberte, omastite panvicu a nalejte ďalšie cesto.
Doslov
Prvá palacinka (a niekedy aj druhá) sa nevydarí aj dobrej kuchárke, tak ostaňte v pohode ak sa nevydarí tretia, štvrtá. Raz to cesto utrafíte. Tomu, kto má palacinky veľmi rád, sa oplatí kúpiť palacinkovač. Je s ním pohodovejšia práca a výsledok je lepší.
Palacinky natrite lekvárom, džemom alebo nutelou. Zrolujte alebo dvakrát preložte. Posypte práškovým cukrom alebo dajte navrch šľahačku a posypte kakaom. Výborné sú aj s tvarohovou plnkou.