Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Varí sa vo východnej Európe, Strednom východe aj na juhu Ázie. V Azerbajdžane je národným jedlom. Má mnoho podôb a variánt.

Pilaf z kuracích pŕs

Budete potrebovať kuracie prsia 500 g, dlhozrnnú ryžu 250 g, olivový olej 3 polievkové lyžice, cibuľu cca 120 g, dva strúčiky cesnaku, slepačí bujón dve kocky, hrozienka dve polievkové lyžice, soľ 1/2 čajovej lyžičky, masalu na kurča 10 g (môžete použiť obľúbenú koreniacu zmes na kurča), čierne mleté korenie 1/4 čajovej lyžičky, mletú škoricu 1/4 čajovej lyžičky, nastrúhanú kôru z jedného citróna (môže byť aj sušená), mletú rascu 1/4 čajovej lyžičky, kari korenie 1/8 čajovej lyžičky.

Kuracie prsia nakrájajte na kocky. Osoľte a pridajte polovicu rasce a korenia. Posypte masalou a polovicou škorice. Prelisujte na to strúčik cesnaku, zalejte lyžicou oleja a dobre premiešajte.

Dajte zovrieť 6,5 dcl vody. Rozdrobte do nej kocky bujónu a povarte 5 minút.

Cibuľu nakrájajte na drobno a rozdeľte na dve rovnaké časti.

V kastróle dajte ohriať lyžicu oleja na 160°C. Kým sa zohreje dobre premyte ryžu. Na ohriaty olej dajte polovicu cibule. Pridajte zvyšok rasce, korenia a škorice. Pridajte aj kari korenie a citrónovú kôru a trochu opečte. Nasypte na to ryžu a zalejte ju 5,5 dcl bujónu. Na ryžu nasypte polovicu hrozienok a uvarte ju do mäkka.

V kastróle dajte ohriať lyžicu oleja na 160°C. Pridajte zvyšnú cibuľu a poduste ju kým trochu nezmäkne. Potom prilisujte strúčik cesnaku a trošku ho opečte. Vložte mäso a dobre ho opečte zo všetkých strán. Na opečené mäso nasypte zvyšok hrozienok a podlejte ho bujónom. Mäso uduste do mäkka, ochutnajte a prípadne dosoľte. Na tanier naložte najprv ryžu a na ňu porciu mäsa.

Doslov

Množstvo soli na mäso upravte podľa toho, aká slaná je koreniaca zmes na kurča.