Predslov
Tieto halušky sú „zelenou“ verziou k absolútnej slovenskej klasike.
Špenátové halušky so syrom
Budete potrebovať kvalitný špenátový pretlak (alebo najemno nasekaný špenát) 400-450g, hladkú alebo polohrubú múku podľa potreby (cca 150 g), zemiaky 300 g, jedno vajce, jednu kopcom čajovú lyžičku soli, syr Roquefort, Nivu alebo Gorgonzolu cca 100 – 150 g, maslo 40 g alebo jednu polievkovú lyžicu masti.
Do kastróla o objeme cca 4 l nalejte skoro po vrch vodu a dajte zovrieť. Potom ju osoľte kopcom polievkovou lyžicou soli. Zemiaky ošúpte a nastrúhajte najemno. Pridajte špenát, soľ, vajce a premiešajte. Postupne pridávajte múku (môžete aj striedavo hladkú a polohrubú) kým nevymiesite cesto požadovanej konzistencie. Cez haluškovač pretlačte postupne všetko cesto do vriacej vody. Občas halušky premiešajte. Odoberte haluškovač a pripravte si k ruke pohár s 2 dcl studenej vody. Keď začne voda v kastróle veľmi vrieť zalejte ju touto vodou. Počkajte kým začne znova vrieť a vypnite platňu. Halušky odceďte alebo povyberajte do cedníka. Preložte ich do misy a prelejte roztopeným maslom (masťou). Postupne do nich vmiešajte rozdrobený syr. Ochutnajte a prípadne ešte dosoľte.
Doslov
Pri solení musíte počítať s tým, že syry typu roquefort bývajú dosť slané a preto halušky už väčšinou netreba dosoliť.