Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Nenávidená aj milovaná

Sedí ticho v kúte, skromná a nenápadná. Objaví sa keď nám dôjdu zásoby, nápady alebo čas.

Paradajková polievka.

Predslov

Má mnoho podôb a variánt a toto je jedna z tých bez zápražky.

Paradajková polievka so stonkovým zelerom

Budete potrebovať 30 g prepusteného masla (môžete použiť aj neprepustené 40 g), cibuľu cca 50 - 60 g, paradajkový pretlak podľa hustoty 100 – 150 g, stonkový zeler dve stonky, 150 ml smotany (nemusí byť), jeden strúčik cesnaku, 1 čajovú lyžičku soli a cukor 1 - 1,5 polievkovej lyžice (podľa toho akú sladkú polievku máte radi).

Cibuľu a cesnak ošúpte a cibuľu nakrájajte na drobno. Stonky zeleru umyte a nakrájajte na menšie kúsky . Pripravte si 1,4 l vody. Maslo zohrejte na 160°C a opražte na ňom cibuľu. Pražte pomaly pri nízkej teplote. Potom pridajte zeler, osoľte a trochu popražte. Podlejte štvrtinou vody pridajte paradajkový pretlak a prelisovaný cesnak. Dobre premiešajte a zalejte zvyškom vody. Varte 30 minút, vypnite platňu, pridajte cukor a potom zeler rozmixujte tyčovým mixérom.

Prípadne môžete ešte do polievky vmiešať smotanu .

Doslov

Ako vložku môžete použiť chlebové krutóny, uvarenú ryžu alebo drobnú cestovinu ( písmenká alebo mušličky). Pri servírovaní ju ešte môžete posypať nastrúhaným veľmi tvrdým syrom.

 

Predslov

Niekedy treba šťavu k mäsu zahustiť a na to, ako sa to naučiť, je tento jednoduchý recept ako stvorený.

Bravčové kocky dusené na rasci

Budete potrebovať 600 g bravčové pliecko, jednu kopcom polievkovú lyžicu masti alebo dve lyžice oleja, jednu stredne veľkú cibuľu cca 80 g , jednu kopcom polievkovú lyžicu hladkej múky, čajovú lyžičku soli a pol čajovej lyžičky mletej rasce.

Mäso pokrájajte na väčšie kocky (cca 3cm), ošúpte cibuľu a nakrájajte na drobno. V kastróle zohrejte tuk a osmažte na ňom cibuľu do sklovita, to znamená kým nezačne byť lesklá a akoby priezračná. Trochu zvýšte teplotu platne, pridajte mäso a dobre opečte zo všetkých strán (orestujte), aby zostalo šťavnaté. Pridajte soľ a rascu. Podlejte najprv len troškou teplej vody a sledujte či mäso nezačne tiež púšťať vodu čo je bežné u mäsa z mrazničky ale stáva sa aj u čerstvého. Ak bude potrebné, môžete ešte doplniť vodu, ale maximálne do výšky 2/3 mäsa. Mäso uduste do mäkka. V 1,5 dcl studenej vody si z múky urobte zátrepku , pridajte k mäsu a ešte 3-4 minúty povarte.

Doslov

Podávajte so slovenskou ryžou. Ak sa vám bude zdať že je zbytočné šťavu zahusťovať, alebo nechcete mať v jedle múku, tak ju nezahusťujte. Nahradením rasce plátkami šampiňónov dostanete recept na bravčové kocky dusené na šampiňónoch.

Slovenská ryža (tarhoňa, ovsíky)

Na jednu porciu budete potrebovať 100 – 120 g cestovín, jednu polievkovú lyžicu oleja a ½ čajovej lyžičky soli. Na každých 100 g cestovín počítajte 1,5 dcl vody. Do hrnca dajte potrebné množstvo oleja a ohrejte ho na 190°C. Nasypte cestoviny a dobre premiešajte aby sa obalili olejom. Pridajte soľ a cestoviny opečte. Až začnú hnednúť, znížte teplotu platne. Pomaly opekajte, neurýchľujte to zvýšením teploty. Keď budú mať požadovanú farbu opatrne nalejte vodu. Hrniec zakryte a uvarte cestoviny do mäkka. Občas vidličkou premiešajte aby sa varili rovnomerne. Môžete prípadne aj doliať vodu. Ochutnávajte a keď budú uvarené vypnite platňu.