Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Nastali horúčavy

Mením preto svoj plán príspevkov aby ste svoje varenie mohli trochu prispôsobiť počasiu.

Predslov

Jedna z najchutnejších zeleninových polievok a pritom na prípravu veľmi ľahká. Bude zahustená múkou, ale nemusíte sa toho báť, bude to úplne jednoduchá záležitosť.

Kalerábová polievka

Budete potrebovať kaleráb veľkosťou niekde medzi 300 – 400 g, približne polovičné množstvo mrkvy 150 – 200 g, cibuľu 50 – 80 g, prepustené maslo 40 g (prípadne 2 polievkové lyžice oleja), hladkú múku jednu kopcom polievkovú lyžicu, kocku bujónu (číry carpathia alebo zeleninový), nasekanú petržlenovú vňať jednu kopcom polievkovú lyžicu, soľ jednu kopcom čajovú lyžičku, mleté čierne korenie ¼ čajovej lyžičky a zeleninové ochucovadlo jednu čajovú lyžičku.

Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. Kaleráb ošúpte, odrežte zdrevnatené časti a nastrúhajte na hrubo. Mrkvu ošúpte a tak isto nastrúhajte. V hrnci (2,5l) ohrejte tuk na cca 160°C a cibuľu na ňom trochu opražte, potom pridajte kaleráb a mrkvu a tiež trochu opražte. Primiešajte múku a ešte pražte pri častom miešaní 5 minút. Zvýšte teplotu platne a prilejte 1,3 l vody. Až začne voda vrieť teplotu znížte a do vody pridajte na lyžici rozdrobený bujón. Pridajte soľ, korenie a zeleninové ochucovadlo. Varte kým zelenina nezmäkne (15 – 20minút), odstavte z platne, vmiešajte petržlenovú vňať a prípadne ešte dosoľte.

Doslov

Dostanete rady čím všetkým sa dá táto polievka ešte zahustiť, ale najlepšia je takáto jednoduchá. Verte mi.

 

B1, B2, B3, B5, B6, B9, cholín, proteíny, vápnik, fosfor, zinok atď – čo lepšie vám môžem na raňajky ponúknuť?

Predslov

„Drožďovku“ mnohí ani nepoznajú a pritom je to veľmi zdravá nátierka. Pri jej výrobe je jediným problémom kvalita samotného droždia. Niekedy sa tri kocky dokážu rozpustiť tak, že z nich skoro nič nezostane. Ideálne je kupovať droždie na váhu priamo v pekárni, samozrejme ak túto možnosť máte.

Drožďová nátierka

Budete potrebovať pekárenské droždie 160 g (4 kocky), prepustené maslo 40g ( alebo dve polievkové lyžice oleja), jednu malú cibuľu cca 60g (ideálne šalotku alebo červenú), 4 vajcia, pol čajovej lyžičky soli, ¼ čajovej lyžičky mletej rasce (nemusí byť) a 1/8 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia (nemusí byť).

Ošúpte cibuľu a nakrájajte ju na drobno. V panvici s obyčajným dnom zohrejte maslo a cibuľu na ňom trochu opražte. Pridajte droždie a miešajte kým sa nerozpustí a nezmení „vôňu“ na príjemnejšiu. Vtedy by už znovu malo začať hustnúť. Pridajte vajcia a miešajte. Keď bude zmes polotuhá odstavte z platne. Okoreňte, osoľte a ešte dobre premiešajte. Môžete do nej ešte vmiešať pažítku, cibuľkovú vňať prípadne žeruchu alebo nimi posypať natreté chlebíky.

Doslov

Sendvičové dno na panvici má veľkú tepelnú zotrvačnosť čo znamená, že aj po odstavení z platne ešte chvíľu pečie. Na to treba potom myslieť.

Ak sa vám podarilo urobiť nátierku veľmi tuhú môžete do ešte teplej vmiešať za lyžicu masla alebo taveného syra.