Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Koreniny

Veľkou chybou je zjednocovanie chute jedál obľúbenými koreninami a dokonca úplné prebitie chutí surovín pálivou paprikou. (Aj keď aj tá má svoje miesto v kuchyni). Niekto si predstavuje dobrú polievku tak, že dá variť kúsok mäsa a všetku zeleninu, čo sa mu práve podarilo kúpiť v obchode. Aspoň desať druhov korenín a všetky polievky budú chutiť rovnako.

 

Predslov

Musíte si vybrať. Buď fajné varené hovädzie mäsko alebo polievka. Pokúšať sa o oboje nie je dobrý nápad.

Hovädzia polievka s pečeňovými haluškami

Budete potrebovať hovädzie predné ( ideálne krk alebo móčing) 300 g, špikovú kosť 2 ks, jednu stredne veľkú cibuľu (cca 80 g), dva strúčiky cesnaku, mrkvu (cca 100 g), petržlen (cca 100 g), zeler (cca 50 g), mletý zázvor 1/8 čajovej lyžičky (nemusí byť), soľ jednu kopcom čajovú lyžičku, čierne celé korenie 10 ks, nové korenie celé 2 ks (nemusí byť) a ak máte možnosť tak aj dve stonky vňate ligurčeka prípadne petržlenu. Suroviny na pečeňové halušky sú v recepte na ne.

Mäso a kosti umyte a vložte do hrnca (cca 2,5 l). Očistite cibuľu ale tak, aby navrchu ostala žltá šupka a dajte do hrnca. Očistite cesnak a dajte do hrnca. Pridajte zeler, zázvor a korenie. Zalejte 1,8 l studenej vody a dajte pomaly variť. Ihneď ako začne voda vrieť znížte var na minimum. Polievku nemiešajte a penu, ktorá sa bude tvoriť na povrchu, si nevšímajte, len stále dozerajte na to aby var bol úplne minimálny. Na hladine by ani nemal byť vidieť, táto sa môže len trochu hýbať. Bublinky by malo byť vidieť len pod hladinou. Zatiaľ čo sa bude robiť vývar uvarte si pečeňové halušky. Potom po dvoch hodinách varu pridajte soľ a zvyšnú zeleninu. Vňať zviažte nitkou do malého balíčka a tiež pridajte do hrnca. Varte ešte hodinu.

Odstavte z platne a vyberte z vývaru mäso, kosti a zeleninu. Vývar preceďte cez husté sitko, ochutnajte a prípadne ešte dosoľte. Z kostí vyberte špik, zľahka rozotrite na krajce chleba, posoľte a posypte trochou mletej sladkej papriky. Treba ho hneď skonzumovať , v tejto chvíli je najlepší. Petržlen a mrkvu opláchnite, pokrájajte a rozdeľte do tanierov.

Doslov

Na túto polievku nie je vhodná teľacina alebo býček. Komu nevadí trochu mastnejší vývar môže použiť aj mäso z hrude.

Recept na pečienkové halušky je na: https://www.neviemvarit.sk/prilohy-omacky/pecenove-halusky/

Bouquet garni je zväzok byliniek previazaných niťou alebo v sáčku z riedkej tkaniny a obsahuje spravidla vňať petržlenu, tymianu a bobkový list. Vy si ho môžete urobiť podľa toho čo k danej polievke potrebujete.

Pečeňové halušky

Budete potrebovať jedno vajce, jeden zemiak cca 100 g, zomletú alebo rozmixovanú pečeň 100 g (ideálne hovädziu ale môže byť aj iná), dva strúčiky cesnaku, polohrubú múku - podľa potreby, jednu kopcom čajovú lyžičku soli, čierne mleté korenie ¼ čajovej lyžičky, ½ kocky mäsového bujónu a majoránku jednu kopcom čajovú lyžičku.

Do kastróla s obsahom 2,5-3 l nalejte 2l vody, pridajte mäsový bujón a dajte variť. Zemiak ošúpte a nastrúhajte na jemno, na to rozklepnite vajce, pridajte pečeň, cez lis pretlačte na to cesnak, pridajte soľ, korenie a majoránku. Dobre premiešajte a postupným pridávaním múky dosiahnite hustotu vhodnú na hádzanie halušiek z dienka alebo pre haluškovač. Cesto hádžte do vriacej vody, halušky 5 minút povarte a potom odceďte. Kastról vypláchnite a naberte doň studenú vodu v ktorej halušky dobre premyte. A znova odcedte.

Doslov

Keď chcete mať halušky viac „pečeňovejšie“ použite 200g pečene a zemiak do cesta nedajte. Budú však tvrdšie.

Pri varení halušiek sa snažte o to aby voda už začala vrieť keď končíte s prípravou cesta. Aby už nestihlo zmeniť konzistenciu. (zrednúť)