Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

O troch slovách

Ľutujem ľudí ktorí MUSIA variť. Aj na ich jedlách je poznať že musia.

Podporujem tých ktorí CHCÚ variť. Či už pre seba, pre partnera, pre rodinu, pre zdravšie stravovanie alebo si chcú pomôcť finančne.

Dobre sú na tom tí ktorí MÔŽU. Majú na varenie dosť času, šikovné ruky a vybavenú kuchyňu.

Ideálne sú na tom ľudia ktorí chcú a aj môžu.

Prosím tých ktorí musia, aby sa tohto slova zbavili. Dnes nie je problém ísť sa niekam najesť alebo si jedlo objednať domov. Ale dá sa variť pre niekoho milovaného, pre rodinu alebo len pre vlastné potešenie. Nie preto že musím, ale preto že chcem. Hovorí sa že kde je vôľa, tam je aj cesta. Cesta od musím ku chcem. Dá sa prejsť a na tom jedle je to už po pár týždňoch dobre poznať.

 

Predslov

Pstruh je veľmi kvalitná ryba a nie je potrebné ho nejak moc dochucovať.

Pstruh na mlynársky spôsob

Budete potrebovať pstruhov po cca 250 g 4 ks, prepustené maslo podľa potreby, soľ, citrón a múku na obaľovanie.

Z vypitvaných a očistených pstruhov odrežte hlavy, chvosty a plutvy. Do taniera si prichystajte múku na obaľovanie. Môžete použiť akúkoľvek od hladkej až po krupicu. Čím bude múka hrubšia, tým bude na koži aj hrubšia krusta. Na panvicu dajte ohriať maslo. Pstruhy osoľte zvonku aj z vnútra, obaľte v múke a vypražte pri vyššej teplote z oboch strán. Potom znížte teplotu platne, panvicu zakryte a pstruhy 10 minút dopekajte. Citrón ošúpte a nakrájajte na kolieska. Pstruhy vyberte a do panvice dajte opiecť plátky citróna. Opečte ich z oboch strán a rozložte na pstruhy. Polejte ich ešte lyžicou masla a podávajte. Ako prílohu môžete použiť varené alebo opekané zemiaky, pečené batáty a podobne.

Doslov

Pri opekaní plátkov citróna môžete trochu zaimprovizovať a opiecť napríklad pár lístkov šalvie alebo len pár strúčikov cesnaku.

Opekané zemiaky

Budete potrebovať 800g zemiakov, dve - tri polievkové lyžice prepusteného masla alebo rafinovaného oleja a polievkovú lyžicu soli .

Zemiaky oškrabte, umyte, prekrojte po dĺžke na polovicu a polovice znova po dĺžke prekrojte. Štvrťky prekrojte po šírke na polovice. Vložte do hrnca, pridajte soľ, zalejte vodou a dajte variť. Strážte si začiatok varu, aby vám voda nevykypela. Ak použijete pokrievku nikdy s ňou nezakryte celý hrniec. Zemiaky uvarte do mäkka, ale nie tak aby sa rozpadali, stav priebežne kontrolujte špajdľou alebo tenkým nožom. Možno sa vám to na prvýkrát nepodarí dobre odhadnúť, časom sa to naučíte. Sceďte ich cez cedidlo a nechajte veľmi dobre odkvapkať. V panvici si dobre zohrejte olej a zemiaky na ňom zo všetkých strán opečte.