Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Kapustnica

Existuje kapustnica vianočná, silvestrovská, svadobná (polnočná), oravská aj iné krajové varianty. Len na vianočnú kapustnicu (juchu) je obrovské množstvo krajových variánt a rodinných receptov.

Nie každý má to šťastie že sa mohol takýto recept doma naučiť. Pridávam preto recept na kapustnicu, síce nie na vianočnú, ale aj tak veľmi dobrú.

Predslov

Existuje kapustnica vianočná, silvestrovská, svadobná (polnočná), oravská aj iné krajové varianty. Ale aj tá nesviatočná polievka z kvasenej kapusty vylepšená klobáskou, prípadne údeným mäsom alebo rebierkom je životabudič.

Kapustnica

Budete potrebovať kvasenú kapustu (veľmi kyslú premyte) 200 g, domácu klobásu 200 g, údené bravčové rebrá (alebo chvost, bôčik, karé) 100 g (môžete dať aj viac), cibuľu 50 g, jačmenné krúpy č.3  50 g, sušené hríby 5 g, br. masť jednu kopcom polievkovú lyžicu, paradajkový pretlak jednu kopcom polievkovú lyžicu, jeden strúčik cesnaku, bobkový list 2 ks, mletú sladkú papriku jednu čajovú lyžičku, mleté čierne korenie 1/8 čajovej lyžičky.

Hríby namočte 30 minút dopredu v 2 dcl vlažnej vody. Cibuľu ošúpte a nadrobno nakrájajte. Kapustu nakrájajte na menšie kúsky. Do hrnca s objemom 2,5 – 3 litre dajte zohriať masť a cibuľu na nej poduste. Pridajte kapustu a trochu ju opečte. Pridajte červenú papriku, korenie a soľ. Hríby aj s vodou tam vlejte tiež. Zalejte 1,5 l vody, vložte do nej klobásu prekrojenú na štyri časti a údeninu. Pridajte bobkový list a varte 30 minút. Klobásky a údeninu vyberte von. Krúpy v sitku premyte a pridajte do polievky. Pridajte aj paradajkový pretlak a dobre rozmiešajte. Kým sa krúpy budú variť nakrájajte klobásu na kolieska. Krúpy uvarte do mäkka, čo môže trvať 45 minút až hodinu. Pridajte prelisovaný cesnak, ochutnajte a prípadne dosoľte. Nakrájanú klobásu vráťte do polievky.

Doslov

Je to jedna z tých polievok, ktoré sú najlepšie keď trochu postoja, prejdú chuťami a znova sa ohrejú. Preto sa kapustnice z reštík nikdy nevyrovnajú domácim.

 

Predslov

Nemusíte mať žiadne skúsenosti s pečením, taký ľahký je tento recept.

Medové guľky

Budete potrebovať: medové pláty cca 250 g, med jednu polievkovú lyžicu, maslo 100 g, zahustené sladené mlieko 200 g ( Salko 1/2 konzervy), mleté vlašské orechy 80 g (do zmesi), mleté alebo nadrobno posekané vlašské orechy prípadne zmes orechov (na obaľovanie) 70 g.

Hodinu pred prípravou vyberte maslo s chladničky. Pláty rozdrobte (nastrúhajte) najemno, pridajte zahustené mlieko, med a maslo. Prisypte mleté orechy a zmes dobre premiešajte. Zakryte fóliou a odložte na hodinu do chladničky.

Ruky si namočte do studenej vody a zo zmesy tvarujte guľky. Obaľte ich v posekaných orechoch. S cestom treba pracovať dosť rýchlo - guľky nemusia byť dokonalé. Hotové guľky ukladajte do papierových košíkov.

Doslov

Do zmesy orechov na obaľovanie môžete použiť posekané pistácie, mandle, arašidové alebo lieskové oriešky a pod.

 

Predslov

Keď niekedy v obchode natrafíte na červenú dusenú kapustu, či už mrazenú alebo v pohári, tak je tento recept pre vás ako stvorený. Udusiť červenú kapustu ale nie je až tak zložité a postup bude súčasťou receptu.

Pečené kuracie stehná s červenou kapustou

Na stehná budete potrebovať: kuracie stehná 4 ks, cibuľu cca120 g, čierne mleté korenie 1/8 čajovej lyžičky, mletú sladkú papriku jednu kopcom čajovú lyžičku, grilovacie korenie jednu kopcom čajovú lyžičku, soľ jednu kopcom čajovú lyžičku, cesnak dva strúčiky, hladkú múku jednu kopcom polievkovú lyžicu, olej podľa potreby.

Na kapustu budete potrebovať: červenú hlávkovú kapustu 800 g, cibuľu cca 60 g, br. masť dve kopcom polievkové lyžice, cukor tri polievkové lyžice, čierne mleté korenie 1/8 čajovej lyžičky, soľ tri čajové lyžičky, fenikel 1/8 čajovej lyžičky.

Dajte vyhriať rúru na 200°C horný + dolný ohrev. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. Plech na pečenie polejte olejom a rozložte po ňom cibuľu. Do malej misky nalejte cca 0,5 dcl oleja a nasypte do neho všetky koreniny. Nastrúhajte tam aj cesnak a dobre všetko zmiešajte. Zmesou potrite stehná z oboch strán a rozložte ich po plechu. Pomocou misky od zmesi korenín podlejte stehná 3 dcl vody. Zastreknite vrch stehien olejom a plech zakryte alobalom matnou stranou navrch. Dajte piecť na 45 minút.

Z kapusty odstráňte poškodené listy, vyrežte hlúb a nakrájajte na tenké pásiky. Dlhšie poprekrajujte aj priečne. Ošúpte cibuľu a nakrájajte nadrobno. V kastróle ohrejte masť na 160°C a cibuľu na nej trochu poduste. Pridajte cukor a fenikel. Potom pridajte polovicu kapusty. Posypte dvoma čajovými lyžičkami soli. Keď sa kapusta trochu podusí a poklesne pridajte aj druhú polovicu. Posypte korením a podlejte 2 dcl vody. Zakryte a uduste kapustu do mäkka.

Po 45 minútach vyberte pekáč a opatrne odkryte aby ste sa neoparili. Vpichnite tenký nôž alebo špajdlu do stehien či vyteká len čistá šťava. Polejte stehná výpekom a dajte ešte piecť na 30 minút pri 210°C.

Priebežne ich polievajte výpekom.

Udusenú kapustu ochuťte octom a ak bude treba pridajte zvyšok soli a cukru.

Upečené stehná vyberte z pekáča. Výpek prepasírujte cez sitko do kastrólika. Z vody a múky urobte zátrepku a zahustite ňou výpek. Použite len toľko zátrepky aby mala šťava hustotu akú potrebujete mať.

Podávajte s knedľou alebo s varenými zemiakmi.

Doslov

Keď by ešte zo stehien vytekala krvavá šťava museli by ste ich znovu zakryť a ešte 15 minút dopiecť.