Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Skúška ohňom

Tento pojem sa používa hlavne v prenesenom význame a prajem vám aby to tak aj ostalo.

Vyprážanie je jednou z najťažších vecí, ktoré sa začiatočníci musia naučiť. Veľké množstvo rozpáleného oleja vyžaduje rešpekt a hlavne keď sa nachádza na otvorenom ohni. Plné sústredenie, nič vás nesmie rozptyľovať.

Pridal som dva recepty, ktoré keď zvládnete, musia už všetci okolo uznať, že na to máte.

 

Predslov

Tento jednoduchý recept využíva ako kypridlo jedlú sódu.

Tvarohové šišky

Budete potrebovať: tvaroh jemný (tuk 2,5 – 3%), hladkú múku 100 g, polohrubú múku 150 g, dve vajcia, cukor práškový jednu polievkovú lyžicu, jedlú sódu (sóda bikarbóna) jednu čajovú lyžičku, rum dve polievkové lyžice, štipku soli a rastlinný olej podľa potreby.

Zmiešajte obe múky, pridajte sódu, cukor a štipku soli. Pridajte do zmesi vajcia, rum a tvaroh. Rum nemusíte nutne dať, ale urobí cesto kyprejšie a bude pri vyprážaní menej vsakovať olej. Zmiešajte a vypracujte cesto. Riedke a lepkavé cesto zahusťujte múkou do požadovanej konzistencie. Keď by ste to ale s múkou prehnali, môžete pridať trochu mlieka. Hotové cesto preložte na pomúčenú pracovnú dosku.

Do kastróla (rajnice) s hrubšími stenami, alebo aspoň hrubším dnom, nalejte olej na výšku 1,5 cm. Ohrejte ho na 190°C.

Cesto ešte premieste a vyváľkajte na hrúbku cca 1 cm. Vykrajovátkom o priemere približne 5 cm vykrojte z cesta krúžky a zvyšok cesta opäť premieste a vyváľkajte. Z posledného zvyšku cesta urobte tzv bábiku (návod je vo videu). Pred vložením do oleja urobte prstami v strede krúžku dierku a oprášte ho od prebytočnej múky. Prvú stranu vyprážajte zakrytú 3 minúty. Druhú stranu už vyprážajte odkrytú tiež 3 minúty. Po vybratí jednu skontrolujte či nie je vo vnútri surová. ( V tom prípade predĺžte o trochu vyprážanie každej strany).

Doslov

Do stredu šišiek dajte trochu lekváru. Môžete ich predtým posypať práškovým cukrom.

Keď budete vyprážať na plynovom sporáku alebo máte malé deti určite si pozrite tieto odkazy.

Predslov

Tento jednoduchý recept je bez pridaného tuku.

Plnená paprika

Budete potrebovať: mleté bravčové pliecko 350 g, guľatozrnnú ryžu 100 g, papriky vhodné na naplnenie 4 ks , jedno vajce, paradajkový pretlak 1 – 2 kopcom polievkové lyžice (podľa hustoty), mletú sladkú papriku jednu polievkovú lyžicu, zeleninový bujón 1/2 kocky, soľ jednu kopcom čajovú lyžičku + jednu čajovú lyžičku, čierne mleté korenie 2 x 1/8 čajovej lyžičky, hladkú múku podľa potreby a mlieko 3 dcl.

Ryžu zľahka prepláchnite a uvarte skoro do mäkka. Nechajte vychladnúť.

Z paprík odrežte koniec s jaderníkom.

Mäso zomeľte na otvoroch Φ 6 mm. Môžete použiť aj – nie veľmi najemno – zomleté mäso z obchodu. Mäso osoľte (kopcom čajová lyžička), okoreňte polovicou korenia a pridajte mletú papriku. Pridajte väčšiu časť ryže a vajce a dobre premiešajte. Doložte zvyšnú ryžu a zase dobre premiešajte.

Do väčšieho kastróla dajte variť liter vody. Pridajte bujón a pretlak. Dobre rozmiešajte a pridajte zvyšok korenia.

Pripravte si tanier s hladkou múkou na obaľovanie. Papriky naplňte mäsovoryžovou zmesou cca 3 mm pod okraj. Mäsovú časť obaľte v múke a papriky dajte variť do kastróla. Po desiatich minútach do kastróla pridajte zvyšok soli.

Ruky si namočte do studenej vody a zo zvyšnej zmesy vytvarujte guľky. Obaľte ich v múke a dajte variť k paprikám. Po chvíli opatrne skontrolujte či sa neprilepili o dno. Varte 30 minút a občas ich skontrolujte. Po uvarení vyberte papriky z kastróla. Z mlieka a dvoch lyžíc múky si pripravte zátrepku a vmiešajte ju do omáčky. Nechajte prejsť varom a vráťte papriky do omáčky. Keď ste použili dostatočne veľký kastról nemusíte pred zatrepaním vybrať papriky von. Ešte prípadne dosoľte a je hotovo.

Doslov

Podávajte s knedľou alebo varenými zemiakmi.

Stáva sa že nie všetci stravníci majú radi papriku. Vtedy urobte viac guliek, ale kvôli chuti naplňte aspoň pár paprík.