Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Domáce rožky

Návod, ako si doma upiecť vynikajúce rožky, je ďalším krokom k nezávislosti od každodenného nakupovania. Jednoduchý recept a postup určite zvládnete.

Predslov

Jednoduchý recept s veľmi dobrým výsledkom. Musíte však dodržať pár zásad o ktorých sa zmienim v doslove.

Domáce rožky

Budete potrebovať hladkú múku 500 g, droždie cca 20 g, br. masť 30 g (0,4 dcl oleja), cukor jednu čajovú lyžičku, soľ dve čajové lyžičky a vlažnú vodu cca 3 dcl.

Múku nasypte do misky na kysnutie alebo do misky miešača a urobte v strede jamku. Nalejte do nej 1 dcl vody, pridajte cukor a rozdrobené droždie a trochu zamiešajte. Masť trochu ohrejte aby bola tekutá. Keď droždie nabobtná (5-10 minút) pridajte soľ a vlejte masť. Rukou postupne do stredu primiešavajte múku. (Alebo cesto vymieste v kuchynskom robote). Podľa potreby dolievajte vodu. Vypracované cesto by nemalo byť veľmi tuhé a nemalo by sa lepiť. Cesto vytvarujte do bochníka, posypte trochou múky a zakryte kuchynskou utierkou alebo vekom a nechajte na teple kysnúť. Až vykysne* (cca 50 – 60 minút) preložte ho z misky na pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte na 10 aspoň približne rovnakých častí. Vytvarujte z nich bochníčky a tieto rozložte na pomúčenú utierku. Zakryte a nechajte 15 minút podkysnúť. Bochníčky rozváľkajte na trojuholníky. Ak sa cesto nelepí na podložku, tak ho zbytočne nepodsypávajte múkou. Trojuholníky zrolujte do tvaru rožkov. Rolujte od základne čo najhustejšie, aby mali rožky kvalitnú striedku. Pri rolovaní ich zároveň vyťahujte do strán. Toto je najťažšia časť prípravy a bude chcieť trochu cviku, kým ju dobre zvládnete. Rožky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie asi 3 cm od seba, zakryte utierkou a nechajte ešte 20 - 25 minút podkysnúť. Do rúry vložte nádobu (plech) s cca 1 l vody a vyhrejte ju na 230 °C, horný a dolný ohrev. Dajte rožky piecť a po 10 minútach vyberte opatrne nádobu s vodou von. Rúru otvárajte opatrne, aby vás para nespálila. Pečte ešte 10 – 15 minút, kým nebude kôrka pekne prepečená. Po upečení ich ešte nechajte zakryté pol hodiny odpočívať.

Doslov

* Môžete urobiť tzv prstový test.

Zatlačte cesto pomúčeným prstom a sledujte ako sa bude jamka správať.

Ak sa rýchle vyplní je ešte nevykysnuté, ak sa vyplní pomaly je už vykysnuté. No ak sa nevyplní je zle, lebo prekyslo.

 

Teraz tých pár zásad.

Na pečenie používajte kvalitnú múku alebo ju aspoň preosejte.

V kuchyni musí byť teplo a žiadny prievan. Môžete si pomôcť tak, že misku umiestnite na nejaké teplé miesto inak cesto nevykysne.

To isté platí aj pre rožky na plechu.

Do rúry dajte rožky piecť až 5 minút po tom, ako dosiahla nastavenú teplotu.

 

Pridávam aj netradičný recept na bravčové pliecko.

Predslov

Často hľadáme jednoduchý recept na jedlo a pritom nechceme, aby bolo tuctové. Toto jedlo z jedného hrnca je ozvláštnené tým, že prílohou sú trojuholníky cesta upečené priamo na ňom.

Bravčové pliecko so zeleninou

Budete potrebovať: bravčové pliecko 500 g, mrkvu 250 g, stonkový zeler 250 g, pór 200 g, hrášok 200 g, kurací vývar 0,5 l (alebo kocku bujónu), rastl. olej jednu polievkovú lyžicu, soľ jednu čajovú lyžičku a ml. čierne korenie 1/4 čajovej lyžičky.

Na cesto budete potrebovať: hladkú múku 250 g, ľubovolný čerstvý syr 150 g (ricotta, cottage cheese, tvaroh a pod.), kypriaci prášok do pečiva 1/2 balíčka (6 g), nasekanú petržlenovú vňať jednu kopcom polievkovú lyžicu, nasekané šalviové lístky jednu polievkovú lyžicu, soľ jednu čajovú lyžičku, ml. čierne korenie 1/8 čajovej lyžičky a mlieko podľa potreby.

Mäso odblaňte a nakrájajte na kocky. Stonky zeleru nakrájajte na väčšie kúsky, mrkvu a pór na kolieska. Ak nemáte vývar dajte variť 0,5 l vody. Vo vriacej vode povarte 5 minút rozdrobenú kocku bujónu. Do hrnca bez horľavých častí - jedlo v ňom sa ešte bude piecť aj v rúre - nalejte olej a ohrejte ho na 180°C. Pridajte polovicu mäsa a opečte ho zo všetkých strán. Doložte zvyšok mäsa a celý obsah hrnca ešte opekajte 5 – 6 minút. Pridajte mrkvu, premiešajte s mäsom a 2- 3 minúty opekajte. Posypte korením, pridajte zeler a zase 2 – 3 minúty opekajte. Nakoniec pridajte pór a soľ. Obsah hrnca premiešajte a podlejte vývarom. Až začne vrieť hrniec zakryte, znížte teplotu platne a duste 30 minút.

Po pätnástich minútach dajte vyhriať rúru na 200°C, horný + dolný ohrev.

Múku na pracovnej doske zmiešajte s kypriacim práškom, pridajte korenie, soľ, petržlenovú vňať a šalviu. Postupne do múky vmiešajte všetok syr. Vymieste tuhšie cesto, podľa potreby pridávajte mlieko. Rozváľkajte ho na priemer ako má vrch hrnca a cez stred (ako pri pizze) nakrájajte z cesta trojuholníčky (16 – 18 ks).

Vypnite platňu a hrniec odkryte. Obsah po celom povrchu posypte hráškom a preneste naň trojuholníky tak, aby zakryli celý povrch. Hrniec dajte do rúry a upečte cesto do zlatava– cca 25 minút.

Doslov

Množstvo jednotlivých druhov zeleniny môžete meniť podľa podľa svojej chuti, niektorý druh prípadne vynechať alebo iný doplniť.

Rokmi overená klasika

Predslov

Tento mäkký, šťavnatý a chutný rezeň je známy aj pod názvom Holandský rezeň.

Mletý rezeň so syrom

Budete potrebovať: mleté br. mäso 500 g, nahrubo nastrúhaný tvrdý syr (Gouda, Čedar a pod.) 150 g, jedno vajce, mlieko 0,5 dcl, soľ jednu čajovú lyžičku, mleté čierne korenie 1/4 čajovej lyžičky.

Na trojobal budete potrebovať: vajcia 2 ks, soľ 1/4 čajovej lyžičky, múku podľa potreby, strúhanku podľa potreby.

Olej na vyprážanie.

Mäso vložte do dostatočne veľkej misky, aby ste ho v nej mohli zmiešať so syrom. Osoľte ho a okoreňte. Pridajte syr a vajce. Prilejte mlieko a vymiešajte na kompaktnú hmotu. Misu zakryte a odložte do chladničky na 3 hodiny.

Z vychladeného mäsa vytvarujte rovnako veľké šúľky. Z týchto potom mokrými rukami vytvarujte rezne. Rezne obaľte v trojobale a vypražte z každej strany cca 3 – 4 minúty.

Podávajte so zemiakovou kašou, opekanými alebo varenými zemiakmi.

Doslov

Na rezne môžete použiť ľubovolné bravčové mäso podľa toho, aké šťavnaté ich chcete mať. Môžete použiť aj mix bravčového a hovädzieho mäsa.