Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

„Drožďovku“ mnohí ani nepoznajú a pritom je to veľmi zdravá nátierka. Pri jej výrobe je jediným problémom kvalita samotného droždia. Niekedy sa tri kocky dokážu rozpustiť tak, že z nich skoro nič nezostane. Ideálne je kupovať droždie na váhu priamo v pekárni, samozrejme ak túto možnosť máte.

Drožďová nátierka

Budete potrebovať pekárenské droždie 160 g (4 kocky), prepustené maslo 40g ( alebo dve polievkové lyžice oleja), jednu malú cibuľu cca 60g (ideálne šalotku alebo červenú), 4 vajcia, pol čajovej lyžičky soli, ¼ čajovej lyžičky mletej rasce (nemusí byť) a 1/8 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia (nemusí byť).

Ošúpte cibuľu a nakrájajte ju na drobno. V panvici s obyčajným dnom zohrejte maslo a cibuľu na ňom trochu opražte. Pridajte droždie a miešajte kým sa nerozpustí a nezmení „vôňu“ na príjemnejšiu. Vtedy by už znovu malo začať hustnúť. Pridajte vajcia a miešajte. Keď bude zmes polotuhá odstavte z platne. Okoreňte, osoľte a ešte dobre premiešajte. Môžete do nej ešte vmiešať pažítku, cibuľkovú vňať prípadne žeruchu alebo nimi posypať natreté chlebíky.

Doslov

Sendvičové dno na panvici má veľkú tepelnú zotrvačnosť čo znamená, že aj po odstavení z platne ešte chvíľu pečie. Na to treba potom myslieť.

Ak sa vám podarilo urobiť nátierku veľmi tuhú môžete do ešte teplej vmiešať za lyžicu masla alebo taveného syra.