Predslov
Tento jednoduchý recept využíva ako kypridlo jedlú sódu.
Tvarohové šišky
Budete potrebovať: tvaroh jemný (tuk 2,5 – 3%), hladkú múku 100 g, polohrubú múku 150 g, dve vajcia, cukor práškový jednu polievkovú lyžicu, jedlú sódu (sóda bikarbóna) jednu čajovú lyžičku, rum dve polievkové lyžice, štipku soli a rastlinný olej podľa potreby.
Zmiešajte obe múky, pridajte sódu, cukor a štipku soli. Pridajte do zmesi vajcia, rum a tvaroh. Rum nemusíte nutne dať, ale urobí cesto kyprejšie a bude pri vyprážaní menej vsakovať olej. Zmiešajte a vypracujte cesto. Riedke a lepkavé cesto zahusťujte múkou do požadovanej konzistencie. Keď by ste to ale s múkou prehnali, môžete pridať trochu mlieka. Hotové cesto preložte na pomúčenú pracovnú dosku.
Do kastróla (rajnice) s hrubšími stenami, alebo aspoň hrubším dnom, nalejte olej na výšku 1,5 cm. Ohrejte ho na 190°C.
Cesto ešte premieste a vyváľkajte na hrúbku cca 1 cm. Vykrajovátkom o priemere približne 5 cm vykrojte z cesta krúžky a zvyšok cesta opäť premieste a vyváľkajte. Z posledného zvyšku cesta urobte tzv bábiku (návod je vo videu). Pred vložením do oleja urobte prstami v strede krúžku dierku a oprášte ho od prebytočnej múky. Prvú stranu vyprážajte zakrytú 3 minúty. Druhú stranu už vyprážajte odkrytú tiež 3 minúty. Po vybratí jednu skontrolujte či nie je vo vnútri surová. ( V tom prípade predĺžte o trochu vyprážanie každej strany).
Doslov
Do stredu šišiek dajte trochu lekváru. Môžete ich predtým posypať práškovým cukrom.
Keď budete vyprážať na plynovom sporáku alebo máte malé deti určite si pozrite tieto odkazy.