Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

O studených polievkach

Zjem všetko okrem ovocných polievok. Niektoré jedlá mám veľmi rád, niektoré menej a niektoré nemusím, ale zjem ich. Niekedy z úcty k hostiteľovi a niekedy preto lebo mám hlad. Ale žiadna horúčava by ma nedonútila jesť lyžičkou sladkú vodu s múkou a ovocným pretlakom.

Našťastie sú aj iné polievky, ktoré sa dajú jesť studené. V podstate sú to skoro všetky krémové alebo kyslé zeleninové polievky, ktoré bežne jeme ako teplé. Sú však aj zeleninové polievky, ktoré sa podávajú ako studené. Napríklad gaspacho, tarator a vichyssoise.

Predslov

Predlohou pre tento trošku zjednodušený recept bola studená francúzska polievka Vichyssoise, ale v našom podnebí ju asi častejšie budeme jesť ako teplú.

Krémová pórovo-zemiaková polievka

Budete potrebovať pór 400 – 500 g ( podľa toho aká veľká je na ňom zelená časť, ktorú na polievku nevyužijete), zemiaky 250 g, jarnú cibuľku 4 ks (alebo šalotku 60 g), strúčik cesnaku, 200 ml smotany (alebo 100 ml smotany na šľahanie), jednu kopcom polievkovú lyžicu prepusteného masla (alebo 2 polievkové lyžice oleja), ½ l slepačieho vývaru alebo kocku bujónu (slepačí, karpatský číry, prípadne zeleninový), soľ jednu kopcom čajovú lyžičku a biele mleté korenie ¼ čajovej lyžičky (môže byť aj čierne).

Z póru a cibuliek odrežte zelenú časť a korene. Pór prerežte po dĺžke a dobre poumývajte od zeme (piesku). Pokrájajte na asi 3-4 mm pásiky. Rovnako nakrájajte aj cibuľky. Zo zelených častí cibuliek nakrájajte za hrsť tenkých koliesok, ktoré potom použijete na ozdobenie polievky. ( V prípade že ste použili šalotku využite na to časť vnútorných listov póru). Ošúpte cesnak a nakrájajte na plátky. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na drobno – rýchlejšie sa rozvaria. V hrnci ohrejte tuk a pór s cibuľkami na ňom osmažte. Len trochu, aby zmäkli a zvýrazneli. Pridajte cesnak a zemiaky a všetko ešte chvíľu smažte. Zalejte vývarom, dolejte ešte 0,8 l vody, osoľte, okoreňte a varte 20 minút. (Ak ste nepoužili vývar dolejte 1,3 l vody a až začne vrieť rozdrobte na lyžicu kocku bujónu a vmiešajte do nej ). Po uvarení vypnite platňu a polievku dobre rozmixujte tyčovým mixérom. Vmixujte smotanu a prípadne ešte polievku dosoľte. Pri servírovaní ozdobte kolieskami cibuľky. Ešte pridajte na stôl aj misku chlebových krutónov a polievka bude dokonalá.

Doslov

Samozrejme že smotana polievku vylepší ale ide to aj bez nej. Takže kto nechce nemusí ju tam dať.

Predslov

Návodov, ako si pripraviť chlebové krutóny do polievky, je veľa. Nie sú zložité ale vyžadujú, to čo úplný začiatočník nemá – prax v opekaní.

Chlebové krutóny do polievky

Na jednu porciu budete potrebovať: pol krajca suchšieho chleba (cca 30 g) a bravčovú masť alebo rafinovaný rastlinný olej 1/2 polievkovej lyžice.

Tuk si v panvici ohrejte na 220°C. Trochu znížte teplotu platne a na tuk položte chlieb. Po pol minúte si pozrite spodnú stranu krajca. Ak nebude upečená do ružova počkajte 10 sekúnd a nakuknite znovu. Ak bude upečená krajec otočte. Takto upečte aj druhú stranu. Nechajte vychladnúť a pokrájajte na kocky.

Krutóny si môžete urobiť aj na  hriankovači, len ho budete musieť prestaviť na silnejšie opečenie a aj si to postrážiť.

Doslov

Krajce môžete hneď po upečení potrieť strúčikom cesnaku a cesnakové krutóny budú na svete.